Reumafonds

Wat doet het Nationaal Reumafonds?
Grootschalig artroseonderzoek start in UMC

Eerste onderzoek naar vroege gewrichtsslijtage

Universitair Medisch Centrum Utrecht, 29 oktober 2002

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) start eind september een onderzoek naar beginnende artrose ofwel gewrichtsslijtage. Met dit grootschalige patiëntenonderzoek wil Het Nationaal Reumafonds het natuurlijke beloop en de oorzaken van artrose in kaart brengen. Duizend patiënten met beginnende artrose worden voor het onderzoek tien jaar lang gevolgd. Het Nationaal Reumafonds stelt voor het onderzoek een bedrag van 2,27 miljoen euro ter beschikking.

Het UMC Utrecht coördineert dit onderzoek en zal als eerste onderzoekscentrum (er zijn er in totaal 10 gepland) met het daadwerkelijke onderzoek starten. Nederland kent ongeveer anderhalf miljoen reumapatiënten, waarvan 650.000 artrosepatiënten. "Artrose voorkomen kunnen we niet, maar we kunnen straks hopelijk wel voorkomen dat klachten ernstiger worden", aldus prof.dr. J.W.J. Bijlsma, hoofd afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie. Hij leidt het onderzoek samen met drs. J. Wesseling, bewegingswetenschapper en projectcoördinator.

Het onderzoek zal vooral inzicht opleveren in het natuurlijke beloop van de aandoening. Op vragen als waarom de één meer last heeft dan de ander en welke factoren een gunstige of ongunstige invloed op het ziektebeeld hebben, hopen de onderzoekers antwoord te krijgen. Bijlsma: "Aan het onderzoek doen duizend artrosepatiënten met beginnende klachten mee. Uit het hele land worden patiënten met vermoedelijke artrose, die zich met klachten bij de huisarts hebben gemeld, doorverwezen naar één van de tien deelnemende onderzoekscentra". De patiënten krijgen één keer per jaar een bloed-, urine- en röntgenonderzoek en moeten een uitgebreide vragenlijst invullen.
Onder de paraplu van dit artroseonderzoek worden kleinere deelonderzoeken, zoals naar de relatie tussen voeding of beweging en artrose, uitgevoerd.

UMC Utrecht
Het UMC Utrecht bestaat uit het Academisch Ziekenhuis Utrecht, de Medische Faculteit Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek zijn de drie kerngebieden waarop het medisch centrum werkzaam is. Het UMC Utrecht heeft ruim 1000 bedden waarop jaarlijks ruim 25.000 patiënten worden opgenomen, daarnaast worden jaarlijks meer dan 12.000 dagbehandelingen uitgevoerd. De poliklinieken worden jaarlijks bezocht door zo'n 350.000 patiënten. In totaal zijn ongeveer 8000 medewerkers verbonden aan het UMC Utrecht. De totale jaaromzet is ruim 500 miljoen euro.

Relevante links bij dit bericht:

* Brochure 'Artrose, reuma u weet het pas' : brochure over artrose, on-line lezen of aanvragen.

* onderzoek: wat doet het Nationaal Reumafonds op het gebied van onderzoek.