Ingezonden persbericht

Persbericht week 41

Debat: STERVEN IN GOEDE HANDEN

Euthanasie en/of palliatieve zorg

Eind vorig jaar en begin dit jaar verschenen er grote artikelen in NRC Handelsblad, Volkskrant en Trouw waarin de discussie over euthanasie en palliatieve (leedverzachtende, pijnbestrijdende) zorg nieuw leven werd ingeblazen. De aanleiding: artsen voelen zich onder druk gezet. Nu euthanasie wettelijk geregeld is menen patiënten daar recht op te hebben. Tegenstanders van euthanasie grepen hun kans: met een goede palliatieve zorg is euthanasie niet meer nodig, zo stellen zij. TUMULT & Humanistisch Verbond organiseren op 29 oktober een debat in de Lutherse kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht, aanvang 20.00 uur.

Onder leiding van Bernadette van Dijck, adviseur mediabeleid NOS, gaan in debat Yvonne Orobio de Castro, Humanistisch Raadsvrouwe, ethica, Bert Keizer, filosoof, arts, auteur Het refrein is Hein, André Rouvoet, Tweede Kamerlid ChristenUnie, en Frans Baar, dir. verpleeghuiszorg en kwaliteitsontwikkeling Anthonius, Rotterdam. Inleiding door Rob Jonquière, directeur Ned. Ver. Voor Vrijwilliger Euthanasie (NVVE).

De euthanasie is in Nederland op een bijzondere manier wettelijk geregeld als er sprake is van 'uitzichtloos en ondraaglijk' lijden. Het alleenrecht van het toepassen van euthanasie ligt bij de artsen en strafvervolging blijft achterwege als er sprake is van toetsbaar zorgvuldig handelen. De wet die bedoeld was om artsen te beschermen tegen rechtsvervolging wordt maatschappelijk opgevat als een wet die een soort burgerrecht regelt. Het zelfbeschikkingsrecht is een heilig goed in Nederland. Als reactie hierop gaat de aandacht vooral uit naar mogelijkheden voor pijnbestrijding, stervensbegeleiding en de zorg voor de patiënt. In de loop der jaren zijn er talloze speciale afdelingen voor palliatieve zorg bij verpleeghuizen opgericht. Daarnaast zijn er een groot aantal hospices verrezen. Met een goede palliatieve zorg is euthanasiewetgeving overbodig, zo stellen de euthanasietegenstanders. Heeft de euthanasiewet in zijn huidige vorm wel het beoogde effect? Denken we inderdaad te snel 'zo, dat is geregeld'-zonder geld en energie te steken in de innovatie van palliatieve zorg? Bestaat er überhaupt duidelijkheid in de praktijk wat euthanasie en palliatieve zorg inhoudt? Moeten euthanasie en palliatieve zorg als gelijkwaardige alternatieven worden gezien?

Toegangskaarten ¤3,50; CJP/U-pas ¤2



Ingezonden persbericht