Openbaar Ministerie

Arnhem, 18 oktober 2002 Schriftelijke persbriefing inzake Vuurwerkramp

Op dinsdag 29 oktober 2002 vindt voor de meervoudige economische strafkamer van het gerechtshof Arnhem de behandeling plaats van het hoger beroep in de zaak van het Openbaar Ministerie tegen de verdachten R(udi) J(an) Bakker en W(ilhelm) Pater van S.E. Fireworks te Enschede (de zogenaamde Enschedese Vuurwerkrampzaak). De samenstelling van deze kamer is als volgt: mrs. R.C. van Houten (voorzitter), H. Abbink, R. van den Heuvel en J.W.P. Verheugt (reserve).

De zitting op voornoemde datum betreft een regiezitting en zal aanvangen om 9.00 uur. Deze regiezitting heeft voornamelijk tot doel om verzoeken van de verdachten en het Openbaar Ministerie tot nadere instructie te inventariseren.

Voorlopig zijn de nadere zittingsdata gepland op: 12 november 2002
26 november 2002
28 november 2002
2 december 2002
4 december 2002
6 december 2002
10 december 2002
12 december 2002
16 december 2002
18 december 2002
20 december 2002
3 januari 2003

Er zal wegens ruimtegebrek in de zittingszaal, de Groesbeekzaal, een zogenaamde poolregeling van toepassing zijn voor de toelating van audiovisuele media in de rechtszaal ten behoeve van het maken van geluids- en filmopnamen. Er zullen twee tv-camera's worden toegestaan, te weten één vertegenwoordiger van de landelijke en één vertegenwoordiger van de regionale pers. De landelijke en regionale omroep die zich als eerste melden krijgen toestemming tot het maken van vorenbedoelde opnamen. Overige media zullen afspraken moeten maken met deze twee omroepen betreffende het ter beschikking stellen van beeldmateriaal.
Er wordt niet toegestaan live opnamen uit te zenden; wel mogen gedurende de gehele zitting opnamen worden gemaakt met inachtneming van de geldende persprotocollen.

Het is, behoudens de hiervoor genoemde gevallen, niet toegestaan in de zittingszalen communicatiemiddelen of opnameapparatuur (zoals mobiele telefoons, semafoons, buzzers, laptops, piepers, dictafoons, taperecorders, palmtops) bij u te hebben.

Er zullen op gezette tijden onderbrekingen plaatsvinden. Pauzes zijn voorshands vastgesteld om circa 11.00 uur (15 minuten), 12.30 uur (60 minuten), 15.30 (15 minuten). Als de zittingen uitlopen en tot in de avonduren voortduren, wordt er circa 18.00 uur 60 minuten pauze ingelast. Het is niet toegestaan tijdens de zitting de zittingszaal in- en uit te lopen.

De Oude IJsselzaal is voor pers en publiek voorzien van een beeld-en geluidsverbinding met de zittingszaal, teneinde persvertegenwoordigers en publiek in de gelegenheid te stellen de zitting te volgen. In deze zaal mogen pers en publiek in-en uitlopen.
Het is ook in deze zittingszaal niet toegestaan om opnameapparatuur aanwezig te hebben. Mobiele telefoons dienen uitgeschakeld te zijn. De direct naast de Oude IJsselzaal gelegen kamer, B1.13, kan de pers als werkruimte gebruiken. Hier staan telefoons, een fax en er zijn twee isdn-verbindingen.

Interviews mogen worden opgenomen in de door de contactpersonen aangegeven ruimtes. In beginsel zijn dit de Groesbeekzaal, Oude IJsselzaal of de aangeklede ruimte in de hal.

U bent verplicht uw legitimatiebewijs te kunnen overleggen. Tekenaars zijn slechts toegestaan waar het gaat om het tekenen van verdachten, benadeelde partijen, getuigen, deskundigen en tolken en dan nog alleen met hun toestemming. De tekenaar vraagt voor de verdachte toestemming via zijn advocaat. In alle overige gevallen wordt via de communicatieadviseur of de persraadsheer vooraf toestemming gevraagd.

Contactpersonen gerechtshof:
Persraadsheer: mr. Y.A.J.M. van Kuijck
Plv. persraadsheer: mr. J.B.H. Röben
Communicatieadviseur: mw. K. Hulshof-Koerselman, 026-359 2315 of 06-13319495

Contactpersonen ressortsparket:
Persadvocaat-generaal: mr. P. van Kesteren
Persvoorlichter: mr. A. de Meij 026-359 3382 of 06-11278872

Contactpersonen paleis van justitie:
Hoofd publieksdiensten: mr. P. Heer
Gerechtsbodes: A. Barten en R. Derksen

Persberichten zullen in ieder geval worden verstrekt bij (tussen)arresten.

In het zgn. semi-openbare gebied van het gerechtsgebouw (incl. de zittingszalen en andere voor publiek toegankelijke ruimten) mag niet worden gerookt.

Catering: Brassa Nova, het bedrijfsrestaurant in de hal van het paleis, is dagelijks geopend tot kort na het einde van de zitting.

Bij het zonder toestemming afwijken van bovenstaande regels door de media kan verwijdering uit de zittingszaal en/of gerechtsgebouw plaatsvinden. Verdergaande sancties zijn mogelijk.