Federatie van Ouderverenigingen

FvO en val kabinet

18 oktober 2002

Val kabinet: gevolgen voor verstandelijk gehandicapten

Dat de val van het Kabinet Balkenende gevolgen zal hebben voor mensen met een verstandelijke handicap, is wel zeker. Maar wat die gevolgen zijn, weten we nog niet.
Wel tracht de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) om een aantal wetten nog aangenomen te krijgen door de Eerste en Tweede Kamer.

Op 29 oktober staat de behandeling van de Wet Leerlinggebonden financiering (Lgf) op de agenda van de Eerste Kamer. Deze wet stond in mei ook op de agenda, maar is niet behandeld in verband met de val van het kabinet Kok II.
De FvO vind de invoering van leerlinggebonden financiering belangrijk omdat met deze regeling ouders eindelijk een serieuze keuzemogelijkheid krijgen tussen regulier of speciaal onderwijs. Zou de behandeling nu weer uitgesteld worden, dan betekent het dat kinderen met een handicap ook in het schooljaar 2003/2004 minder kans hebben om naar het regulier onderwijs te gaan.
Samen met de CG-Raad onderneemt de FvO op dit moment pogingen om de Wet Leerlinggebonden financiering niet controversieel verklaard te krijgen.

Ook op 29 oktober staat de Wet Gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte geagendeerd in de Eerste Kamer. Het gaat om voorbereidend onderzoek in de Eerste Kamer.
Als de Kamer voor de Wet Gelijke behandeling stemt, mogen mensen met een functiebeperking niet meer worden gediscrimineerd op het gebied
van arbeid en beroepsonderwijs en moet het openbaar vervoer toegankelijk
worden.
De FvO gaat samen met de CG-Raad, lobbyen voor niet-controversialiteit van de wet.