Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Oproep aan de Eerste Kamerleden voor de behandeling van de leerlinggebonden financiering

Utrecht, 22 oktober 2002

Geachte dames en heren,

Dinsdag 29 oktober staat de behandeling van de regeling Leerlinggebonden financiering (LGF) op de agenda van de Eerste Kamer. Deze wet stond in mei ook op de planning, maar is na de val van het kabinet Kok II, controversieel verklaard. Nu er ook een eind is gekomen aan kabinet Balkenende pleiten De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en Federatie van Ouderenverenigingen (FvO) ervoor dat de Lgf nu wel wordt behandeld en niet weer controversieel wordt verklaard.

Belang wet: vraagsturing en integratie

De CG-Raad en de FvO vinden de invoering van Leerlinggebonden financiering (de Rugzak) belangrijk omdat met deze regeling de vraagsturing in het onderwijs eindelijk een feit is. Ouders van kinderen met een handicap krijgen meer mogelijkheden om dié school te kiezen voor hun kind die zij het beste vinden. Ze zitten niet meer vast aan de school voor Speciaal Onderwijs, die vaak ver weg is en een lange reistijd vergt. Ze kunnen kiezen voor de school in de buurt. Met deze wet krijgen kinderen met een handicap de kans om van jongs af aan te integreren in de maatschappij. Uit onderzoek en uit ervaringen in het buitenland (bv. Italië) blijkt dat zowel kinderen met, als kinderen zonder handicap baat hebben bij integratie. Beide groepen kunnen van elkaar leren.

Behandeling wet

Om deze redenen willen de CG-Raad en de FvO een dringend beroep op u doen om de LGF te behandelen in de Eerste Kamer, ondanks de val van het Kabinet Balkenende. Als het wetsvoorstel wederom controversieel wordt verklaard, betekent dat de geplande invoeringsdatum niet wordt gehaald en invoering weer met minstens een jaar wordt uitgesteld. Dit zou een zeer grote teleurstelling zijn voor al die kinderen met een handicap of chronische ziekte die wachten op een plek op een school bij hen in de buurt waar hun vriendjes ook naar toe gaan. En een zeer ongewenste ontwikkeling voor de scholen en ouders die alle voorbereidingen al hebben getroffen.

Als u meer informatie wilt over de Lgf kunt u altijd contact opnemen met de voorzitter van de CG-Raad Jan Troost, telefoon: (06) 65 01 4278 of met de directeur van de FvO, Constance Rottländer-Meijer telefoon (030) 23 63 767.

Met vriendelijke groet,

Jan Troost,
voorzitter CG-Raad

Constance Rottländer-Meijer Directeur FvO

---