Gemeente Medemblik

Menu - Actueel-Nie
22/10/2002 - Toelichting agenda raadsvergadering 29 oktober Na de opening en de mededelingen komen de notulen van 24 september aan de orde.

Onder agendapunt vier staan de ingekomen stukken op de agenda. Er zijn deze keer zes ingekomen stukken voor de gemeenteraad. Burgemeester en wethouders stellen voor vijf van deze stukken voor kennisgeving aan te nemen en een motie van de gemeente Rijswijk over het afschaffen van de OZB te bespreken in de eerstvolgende raadsbrede commissie.

Agendapunt 5

De grenzen van de bebouwde kommen zijn in 1986 vastgesteld. Gelet op de ontwikkelingen die nadien hebben plaatsgevonden mag het duidelijk zijn dat die grenzen inmiddels zijn achterhaald en om die reden moeten worden aangepast. De gemeenteraad is bevoegd om die grenzen vast te stellen.

De komgrens is de overgang tussen buitengebied en de bebouwde kom. Vooral van de weggebruiker die de bebouwde kom inrijdt wordt een ander rijgedrag verwacht. Dat is ook de reden dat de grenzen van de bebouwde kom vorig jaar goed zichtbaar zijn gemaakt.
Burgemeester en wethouders stellen de raad voor akkoord te gaan met deze nieuwe bebouwde komgrenzen.

Agendapunt 6

Om de reconstructie van de Schuitevoerderslaan ( agendapunt 9) mogelijk te maken moet het wegcategoriseringsplan worden aangepast. De verkeersfunctie van de Schuitevoerderslaan moet Verblijfsgebied worden.
De verkeersfunctie van de Schuitevoerderslaan is een nu nog Erftoegangsweg. In Medemblik geldt op deze categorie wegen een maximumsnelheid van 50 km/uur.

Aan de Schuitevoerderslaan zijn naast woningen ook drie scholen gesitueerd. Nu in de praktijk blijkt dat de snelheid op de Schuitevoerderslaan een knelpunt is en dit een conflict geeft met het oversteken van o.a. de scholieren hebben burgemeester en wethouders na overleg met de schoolbesturen en aanwonenden besloten de Schuitevoerderslaan in te richten als en verblijfsgebeid. Hierdoor wordt het mogelijk de weg in te richten als een 30 km gebied.

Agendapunt 7

Op grond van de Wet Waardering Onroerende Zaken en de Waarderingsinstructie 2003 dienen alle onroerende zaken in onze gemeente opnieuw te worden getaxeerd. Daarbij staat centraal een nog doelmatiger en efficiënter aanpak.
Burgemeester en wethouders stellen de raad voor hier een krediet voor ter beschikking te stellen van 72.000,--.

Agendapunt 8

De ademluchtapparatuur van de brandweer is volledig afgeschreven. In de investeringsplanning was voor 2001 rekening gehouden met vervanging van deze apparatuur. De aanschaf is o.a. uitgesteld in verband met de voorbereiding van de apparatuur op nieuwe toepassingen.

Een werkgroep uit de WAMNK brandweerkorpsen heeft een aanbeveling gedaan over de te kiezen apparatuur. Hierop is besloten om bij nieuwe aanschaf de apparatuur van MSA te nemen.
Burgemeester en wethouders stellen de raad voor een krediet van 90.500,-- ter beschikking te stellen.

Agendapunt 9

In het kader van de herinrichting van de Schuitevoerderslaan is als wens van de bewoners en de directies van de scholen naar voren gekomen de Schuitevoerderslaan als 30 km/h gebied aan te wijzen. Deze verandering heeft echter ook grote invloed op de inrichting van de weg. De weg moet smaller worden en er worden verkeersremmende maatregelen genomen zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van versmallingen, drempels en plateaus. Hiermee komt direct een probleem naar voren met het openbaar vervoer. In verband met tijdsverlies en discomfort voor de passagiers rijdt Connexxion in principe niet door verblijfsgebieden. Daar is echter een oplossing voor gevonden. De lijnbussen rijden over de Compagniesingel en de plateaus in de bochten worden lager gemaakt.
Burgemeester en wethouders stellen de raad voor een krediet ter beschikking te stellen.

Agendapunt 10

Op initiatief van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten is enige jaren terug het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVN) opgericht. Het SVN heeft als doel de kwaliteit van de volkshuisvesting en de gebouwde omgeving duurzaam te verbeteren. Gemeenten kunnen deelnemen door geld te storten in het fonds en later hieruit leningen verstrekken. Ook de gemeente Medemblik is deelnemer in dit fonds. De Stichting Woonschakel Westfriesland, die voor de gemeente Medemblik een belangrijke partner is in het proces om te komen tot kwaliteitsverbeteringen in de woonwijken, heeft het verzoek gedaan om toekenning van een stimuleringslening ten laste van het fonds voor de financiering van het inmiddels gerealiseerde project Appartementencomplex Baenpoort.
Burgemeester en wethouders menen dit verzoek positief te moeten benaderen.
Het project betekent een kwaliteitsimpuls voor de Koggenwijk en past in de doelstelling om de kwaliteit van de volkshuisvesting en de gebouwde omgeving te verbeteren. Het bedrag van de lening bedraagt 285.882,--.

Agendapunt 11

Het comptabiliteitsvoorstel. Een overzicht van de financiële gevolgen van de tot nu toe in deze vergadering genomen besluiten.

Agendapunt 12

De algemene Beschouwingen 2003.
In de speciale begrotingskrant die in Medemblik op 25 of 26 oktober wordt verspreid kunt u hierover alles lezen. Ook is het mogelijk via internet (www.medemblik.nl) de algemene beschouwingen van de gemeenteraadsfracties te lezen.
De beantwoording door burgemeester en wethouders van de door de fracties gestelde vragen is vanaf maandag 28 oktober beschikbaar. U kunt de beantwoording afhalen bij de receptiebalie in het stadhuis of raadplegen via de internetsite.

Agendapunt 13

De Programmabegroting 2003.

In aansluiting op de Algemene Beschouwingen 2003 wordt hoofdstuksgewijs de begroting door de gemeenteraad vastgesteld.

Agendapunt 14

De rondvraag. Op dit moment valt hier nog niets over op te merken. De raadsleden hebben nog de tijd om hiervoor punten in te dienen.

Agendapunt 15

De sluiting van de vergadering door de voorzitter.