Gemeente Utrecht

Hoe gaat Utrecht om met de bezuinigingen op I/D-banen? Werkgeversbijeenkomst toekomst I/D-banen Utrecht

De gemeente Utrecht houdt op dinsdag 29 oktober een werkgeversbijeenkomst over de consequenties van mogelijke bezuinigingen op I/D-banen in Utrecht. Het demissionaire kabinet wil flink bezuinigen op gesubsidieerde banen. Tijdens de bijeenkomst wisselen de gemeente, I/D-baners, werkgevers met I/D-banen, vakbonden en wijkbewoners van gedachten met elkaar over wat de bezuinigingen voor Utrecht betekenen. Bovendien verkennen zij mogelijke oplossingen en maken zij afspraken over het lobbytraject richting kabinet.

De bijeenkomst vindt plaats van 14.00 tot 16.00 uur in Muziekcentrum Vredenburg, Vredenburgpassage 77 in Utrecht.

Demissionair staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken heeft de gemeente dringend verzocht om vacatures van vertrekkende I/D-ers en Wiw-ers niet meer op te vullen. De gemeente stelt een vacaturestop in om financiële risicos te voorkomen. Werkgevers van I/D-banen hebben hierover onlangs een brief ontvangen.

Het kabinetsbesluit zorgt voor veel onrust bij betrokken organisaties. De gemeente Utrecht deelt hun zorgen, omdat de banen een waardevol werkervaringsinstrument zijn. Daarnaast zorgen de Utrechtse I/D-medewerkers voor de uitvoering van veel maatschappelijk belangrijke taken. Utrecht telt ruim 2000 I/D-banen. De bezuinigingen van het kabinet zouden een verlies van zo'n 450 gesubsidieerde arbeidsplaatsen opleveren.

De bijeenkomst is een initiatief van Hans Spekman, wethouder voor Sociale Zaken, Maatschappelijke Opvang en Sport.