European Commission

IP/02/1559

Brussel, 28 oktober 2002

De uitbreiding wordt nu al werkelijkheid door de ondertekening van het 6de EU-kaderprogramma voor onderzoek door de kandidaat-landen

Op 29 oktober 2002 ondertekenen in Brussel de Europese Commissie en de kandidaat-landen associatieovereenkomsten over het zesde EU-kaderprogramma voor onderzoek (KP6 2003-2006) met een budget van 17,5 miljard . Commissievoorzitter Romano Prodi, onderzoekscommissaris Philippe Busquin en uitbreidingscommissaris Günther Verheugen verwelkomen dan de onderzoekministers uit Bulgarije, Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Turkije voor ondertekening van gemeenschappelijke intentieverklaringen (Memoranda of Understanding). Naar aanleiding daarvan worden ook de rol en de mogelijkheden voor kandidaat-landen in het KP6 besproken. De kandidaat-landen zullen in het KP6 dezelfde rechten en plichten hebben als de lidstaten van de EU. Onderzoek wordt zodoende het eerste gebied waarop de uitbreiding van de EU een realiteit wordt.

"Met de ondertekening van de Memoranda of Understanding inzake het KP6 door de kandidaat-landen wordt, vooruitlopend op het toetredingsschema, de uitbreiding een realiteit. Dit vormt een erkenning van het wetenschappelijke potentieel dat de kandidaat-landen vertegenwoordigen. De huidige lidstaten van de EU zullen er eveneens baat bij vinden," verklaarde commissaris Busquin. "Wetenschappers en ingenieurs uit kandidaat-landen kunnen thans met hun knowhow en ervaring mede de grote uitdagingen van het Europese onderzoek helpen beantwoorden en zich als een deel van de komende Europese onderzoekruimte gaan beschouwen, een echte interne markt voor kennis en wetenschap. De ondertekening van deze associatieovereenkomsten betekent voor de kandidaat-landen een belangrijke stap in de goede richting en vergroot hun bijdrage aan de concurrentiekracht en kwaliteit van het bestaan in Europa."

De kandidaat-landen zijn reeds betrokken bij het 5de EU-kaderprogramma voor onderzoek (KP5 1998-2002). De Commissie zal, ter verhelping van de problemen die hun medewerking aan het KP5 hebben afgeremd, een reeks "specifieke ondersteunende activiteiten" opzetten om hun deelneming, met name in de netwerken van topinstituten en geïntegreerde projecten, te stimuleren, aan te moedigen en te vergemakkelijken.

Onderzoekcentra, universiteiten en ondernemingen uit kandidaat-landen hebben via de talrijke "kennisgevingen van belangstelling" reeds blijk gegeven van enthousiasme voor het KP6. Op 20 maart 2002 heeft de Commissie de Europese wetenschappelijke en bedrijfswereld uitgenodigd ideeën naar voren te brengen over de onderzoekthema's die de interessantste perspectieven openen. Op deze uitnodiging zijn ongeveer 12.000 reacties gekomen.

Zeven kandidaat-landen (Bulgarije, Hongarije, Letland, Roemenië, Slowakije, Slovenië en Tsjechië) hebben tevens belangstelling te kennen gegeven voor associatie met het EURATOM-kaderprogramma (2003-2006) voor kernonderzoek, waarvoor een begroting van 1.230 miljard is uitgetrokken.

Voor nadere informatie over de deelneming van kandidaat-landen aan het KP5 (1998-2002):

http://www.cordis.lu/fp5/enlargement.htm

Informatie over het KP6:

http://europa.eu.int/comm/research/fp6/index_en.html