Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

KIESRAAD: registratie van namen politieke partijen voor Tweede-Kamerverkiezingen

28 oktober 2002

De Kiesraad heeft vandaag de volgende namen van politieke partijen geregistreerd:

---

95. Nieuwe Communistische Partij - NCPN
bestuurders: J.J.H. Pruijser, W.E.K van der Klift, H.J.R. van Kasbergen
96. Nederland United. NU
bestuurders: R. de Roode, L. van Roon
97. De Conservatieven.nl
bestuurders: M.D.F. Aelmans, J.J. Mampaeij, W.E. de Jong 98. LINKS ALTERNATIEF
bestuurders: M. Danen, A.M. van Schaik
100. Nieuw Nederland
bestuurders: J.G. Nagel, T. Luiting, A.J.F. Schnetz
101. Gemeenschaps Partij
bestuurders: R.F. Haselhoef, S.M.G Haselhoef-Scheidgen 102. Nieuwe Nationale Partij (N.N.P.)
bestuurders: F. van der Kooi, H. Sijbrandij, L.E.B. Heidekamp, G.J.M. de Wit
103. Vrouw-Man Interactie Partij (VMIP)
bestuurders: A.S.A La Fontaine, E. Pordon-van Buuren, R.C. Ardjoen, 104. Lijst Nieuwe Politiek (LNP)
bestuurders: H.P.J.B. Heinsbroek, H.H.R. Wijnschenk

De Kiesraad heeft de aanduiding Nieuwe Democratische Midden Partij afgewezen, omdat deze aanduiding in hoofdzaak overeenkomt met de reeds geregistreerde aanduiding "Nieuwe Midden Partij (NMP)". Het subsidiaire verzoek van deze partij tot registratie van de aanduiding Nieuwe Toekomst Partij (NTP) is toegewezen. De Kiesraad zal zodra het besluit tot afwijzing van de aanduiding Nieuwe Democratische Midden Partij onherroepelijk is geworden, de aanduiding Nieuwe Toekomst Partij (NTP) (bestuurders: J. Bron, M. El Johari, T. Jansen) onder nummer 99 in het register inschrijven.

Verder heeft de Kiesraad het verzoek ingewilligd van de politieke groepering 'Lijst Pim Fortuyn' om de aanduiding te wijzigen in Lijst Pim Fortuyn (LPF).

Het indienen van verzoeken tot registratie van een aanduiding voor de verkiezing van de Tweede Kamer op 22 januari 2003 is nog mogelijk tot en met 28 oktober aanstaande. Over registratieverzoeken die nog tijdig ingeleverd worden, beslist de Kiesraad op 6 november aanstaande.

Bij de beoordeling van het registratieverzoek bekijkt de Kiesraad onder meer of de gekozen naam niet te veel lijkt op een andere naam die al voor de Tweede-Kamerverkiezingen is geregistreerd.

Voor de registratie moet een partij een waarborgsom van 450 euro betalen. Deze waarborgsom wordt teruggegeven indien de partij ook daadwerkelijk aan de Tweede-Kamerverkiezingen van 22 januari a.s. deelneemt. Dit blijkt op 10 december a.s. wanneer de partijen hun kandidatenlijsten voor deze verkiezingen kunnen inleveren.

Registratie van de naam wil dus niet zeggen dat een partij ook daadwerkelijk aan de Tweede-Kamerverkiezingen deelneemt. Het aantal namen dat nu is geregistreerd bij de Kiesraad, bedraagt inclusief de bovenstaande, 28 aanduidingen. Bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 15 mei 2002 was dat aantal 46. Uiteindelijk hebben toen 16 partijen in één of meer kieskringen aan de verkiezingen deelgenomen.

Maandag 28 oktober publiceert de Kiesraad bovengenoemde lijst van namen in de Staatscourant, waarna een beroepsperiode van 6 dagen ingaat. In die periode kan een belanghebbende bij de Raad van State beroep instellen tegen bovenstaande besluiten.

---

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -