Provincie Drenthe

Oktobermaand Kindermaand brengt kind en cultuur dichter bij elkaar

Assen, 28 oktober 2002
Persberichtnummer 02-112



Ruim 5700 kinderen hebben op de zondagmiddagen in oktober een bezoek gebracht aan 32 Drentse culturele instellingen. Deze openden gratis hun deuren voor basisschoolleerlingen en organiseerden tal van kinderactiviteiten. Gisteren, de laatste zondag van Oktobermaand Kindermaand werden, ondanks de slechte weersomstandigheden, nog achthonderd jeugdige bezoekers geregistreerd. Doel van Oktobermaand Kindermaand is kinderen binnen en buiten Drenthe kennis te laten maken met het rijke culturele leven in onze provincie. Gedeputeerde Margriet Brink-Massier, de initiatiefnemer van Oktobermaand Kindermaand, is bijzonder goed te spreken over het verloop van deze eerste culturele kindermaand. "We zijn er in geslaagd om kind en cultuur dichter bij elkaar te brengen. En het blijkt maar weer dat een kind niet gauw te jong is om aan cultuur te snuiven. Het is vaak meer een kwestie van 'kindvriendelijk' aanbieden. Ik zou het heel aardig vinden als dit een jaarlijkse traditie in Drenthe wordt: Oktobermaand Kindermaand!", aldus Margriet Brink.

Zeer divers aanbod
Het aanbod aan culturele activiteiten was zeer divers: bijvoorbeeld speciale kinderconcerten, verhalenvertellers, rondleidingen en speurtochten door musea en galeries, theatervoorstellingen, rondritjes of -vaarten, schilderles van een kunstenares, een workshop gedichten maken, knutselen of een kijkje achter de schermen van een theater. Dirk Mulder, voorzitter van de stuurgroep Oktobermaand Kindermaand en directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, wijst daarbij op het enthousiasme van de deelnemende organisaties. "Zij hebben kans gezien om in korte tijd en vaak op zeer creatieve wijze invulling te geven aan Oktobermaand Kindermaand. Mijn complimenten voor al die mensen die daar zo hard aan hebben gewerkt!" Uit de evaluatie van Oktobermaand Kindermaand zal blijken op welke wijze deze culturele kindermaand een vervolg krijgt.

Deelnemende organisaties
Aan Oktobermaand Kindermaand werkten mee:
Drents Museum, Drents Oorlogs en Verzets Museum, Drents Archief, Drentse Taol, Het Drentse Boek, Provinciale Bibliotheek Centrale, Centrum Beeldende Kunst Drenthe, Theater De Kolk, Theater De Citadel, ICO, Veenpark, Nationaal Hunebedden Informatiecentrum, Theater Rotonde, Stedelijk Museum Drenthe's Veste, Museum De Buitenplaats, Industrieel Smalspoormuseum, Museum Bebingehoes, Museum De 5000 Morgen, Glasmuseum Hoogeveen, Kunsthuis De Secretarie, Music Arte, Van Goghhuis, Drents Landschap, Collectie Jans Brands, Speelgoedmuseum Kinderwereld, Museum Havezathe Mensinge, VERKUNO, Gevangenismuseum Veenhuizen, Museum Hedendaagse Grafiek en Glaskunst, Museum voor Valse Kunst, Drents Senioren Orkest, Miramar Zeemuseum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Radiosterrenwacht Westerbork, Cultuurhistorisch Museum De Wemme, Kunst & Cultuur Drenthe, NNBT en de provincie Drenthe.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl