Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)



ROVER: Intentieverklaring toegankelijk OV mist daden

Reizigersvereniging ROVER heeft besloten de intentieverklaring Toegankelijk Openbaar Vervoer niet te ondertekenen. ROVER is van mening dat de woorden van deze verklaring teniet worden gedaan door de daden van de minister, waarbij 10% wordt bezuinigd op het openbaar vervoer.

De intentieverklaring is opgesteld door het platform Toegankelijkheid Openbaar Vervoer. ROVER heeft meegewerkt aan de opstelling van de verklaring omdat zij goed en toegankelijk openbaar vervoer van groot belang vindt. Zij heeft echter besloten om de verklaring niet te ondertekenen omdat door de beleidsdaden van de minister toegankelijk openbaar vervoer juist verder wordt bemoeilijkt. In de begrotingsvoorstellen van het - inmiddels demissionaire - kabinet zijn forse bezuinigingen op het openbaar vervoer opgenomen. Dat maakt een aanvaardbare bekostiging van de maatregelen om het OV toegankelijker te maken haast onmogelijk. Het zou er toe kunnen leiden dat bijvoorbeeld goed toegankelijk bussen in de garage blijven staan, omdat er geen geld meer is om ze te laten rijden.

ROVER hecht eraan om het belang van toegankelijk openbaar vervoer, ook voor ouderen en gehandicapten, te benadrukken. Maar het ondertekenen van een loze verklaring die wel eisen stelt, maar geen middelen creëert, is volgens ROVER niet in het belang van de reizigers.

28 oktober 2002

---