Nederlandse Vereniging van journalisten

28/10/2002 NVJ-sectie Omroep Nieuwsbrief
Partijen botsen stevig bij eerste ronde CAO publieke omroep

De CAO-onderhandelingen bij de publieke omroep zijn begonnen. In de eerste bijeenkomst, vrijdag 25 okt. jl. werd duidelijk dat de inzet van partijen ver uiteen ligt. De NVJ heeft duidelijk gemaakt in te willen zetten op inkomensverbetering (aanpassing loongebouw, inflatiecorrectie en verhoging NRD-vergoedingen) De NVJ voelt zich hierbij gesteund door de duidelijke eindconclusies van de commissie loongebouw (zie Nieuwsbrief), die constateert dat meer en snellere doorstroming bij de omroep noodzakelijk is en dat de vergoedingen voor onregelmatig werk achterblijven bij vergelijkbare sectoren. Daarnaast vraagt de NVJ meer zekerheid voor medewerkers met tijdelijke contracten. Het door de NVJ geconstateerde personeelsbeleid van sommige omroepen (50% van de medewerkers op tijdelijk contract, jarenlang aan het lijntje houden van programmamakers) is onacceptabel en vraagt om strengere CAO-afspraken.
De omroepwerkgevers lijken op beide punten niet thuis te geven. Zij stellen dat er voor noodzakelijke loonaanpassingen in deze bezuinigingstijden nagenoeg geen geld is en ze verlangen zelfs nog meer flexibiliteit (lees: onzekerheid) van tijdelijke medewerkers. Zo willen ze zelfs de mogelijkheid krijgen om personeel 5 jaar aan het lijntje te kunnen houden, zonder dat daar enige verplichting tegenover staat. Een concreet loonbod hebben de werkgevers overigens nog niet gedaan.
Kortom, de partijen staan op de belangrijkste thema's lijnrecht tegenover elkaar. De NVJ en de andere bonden praten op 6 november verder. We zijn echter niet hoopvol gestemd over de afloop van dit overleg.