Verbond van Verzekeraars

Meer dan honderd miljoen euro schade door storm

De zware storm die 27 oktober over ons land raasde heeft een schade veroorzaakt van meer dan honderd miljoen euro. Dit verwacht het Verbond van Verzekeraars op basis van eerste voorlopige indicaties van aangesloten schadeverzekeraars. Het betreft vooral scha-de aan huizen en andere opstallen, inboedels en voertuigen. De storm is de zwaarste sinds 1990, toen door een zware januaristorm met nog hogere windsnelheden dan gisteren een schade ontstond van ruim 700 miljoen euro. De totale stormschade kwam dat jaar uit op circa 800 miljoen euro.

Stormschade is op bijna alle particuliere woonhuis- en inboedelverzekeringen en brandverzekeringen voor bedrijven gedekt. Wel geldt voor stormschade aan gebouwen veelal een eigen risico. Ook bij andere verzekeringen, zoals (beperkt) cascopolissen van autos, valt stormschade onder de dekking

In de vorige eeuw zijn er in totaal 11 stormen geweest met windkracht 11 of meer. De waarschijnlijk zwaarste storm was in september 1944. Ook in normale stormjaren ontstaat er schade die voor dekking in aanmerking komt - namelijk vanaf windkracht 7 - maar de bedragen zijn dan aanzienlijk lager dan in 1990 en lopen uiteen van 10 miljoen tot maximaal 100 miljoen euro. Wat dat betreft wordt 2002 sowieso een slecht stormjaar, want nog afgezien van de storm van gisteren kwam de stormschade dit jaar al uit op zon 100 miljoen euro.

28 oktober 2002

---