D66

Initiatiefwetsvoorstel omgangsrecht

Politie en justitie

Boris Dittrich

29-10-2002 - D66 wil dat gescheiden ouders verplicht bemiddeling inschakelen wanneer er problemen zijn met de omgangsregeling. Kamerlid Boris Dittrich zal hiertoe een initiatief-wetsvoorstel indienen.

Dittrich: Bij veertig procent van de omgangsregelingen ontstaan er problemen. Daarvan is niet alleen één van de ouders de dupe, maar dat geldt zeker voor het kind. Juridische middelen zijn doorgaans niet geschikt om de problemen op te lossen. Bemiddeling, mediation, is vaak wel succesvol. D66 wil bemiddeling verplichten waar dat nodig is, in het belang van het kind.

Dittrich wil dat in de wet wordt opgenomen dat wanneer ouders onderling niet tot goede afspraken kunnen komen bij een scheiding, zij zich verplicht tot een bemiddelaar moeten wenden. De kosten van de bemiddeling komen ten laste van de Staat en moeten vallen onder het systeem van gefinancierde rechtshulp, voor zover de ouders die kosten niet zelf kunnen betalen. Bemiddeling moet ook verplicht worden gesteld voor ouders die al gescheiden zijn en die problemen krijgen bij de uitvoering van de omgangsregeling. Net als in Noorwegen moet de gang naar de rechter pas mogelijk worden, als bemiddeling onverhoopt op niets is uitgelopen.

Ook wil D66 vast leggen, dat de onwillige ouder die de door de rechter vastgestelde omgangsregeling niet nakomt, veroordeeld kan worden in de kosten van de procedures die de andere ouder moet maken om zijn recht te halen. Het systeem van kostencompensatie in het familierecht moet in daartoe dit soort situaties op de helling.

Bovendien moet de huidige wettelijke regeling van de ondertoezichtstelling worden uitgebreid met een omgangs-ondertoezichtstelling (OTS). De wet wordt zodanig aangepast dat de verzorgende ouder op verzoek van de ouder die bij zijn kinderen wordt weggehouden, onder toezicht kan worden gesteld. In het kader van deze omgangs-ondertoezichtstelling wijst de rechter een bijzondere kindervoogd aan die voor de belangen van het kind opkomt. De kindervoogd moet de omgangsregeling op gang proberen te brengen. Als prikkel voor de verzorgende ouder om mee te werken aan de pogingen van de kindervoogd mag de kinderbijslag op een aparte rekening worden gezet en aangewend worden ten behoeve van de uitvoering van de omgangsregeling.