European Commission

IP/02/1570

Brussel, 29 oktober 2002

Beheer van radioactieve afvalstoffen - De Commissie ondersteunt de coördinatie van het Europese onderzoek

Vandaag heeft de Europese Commissie een project gelanceerd dat tot doel heeft een netwerk tot stand te brengen van alle belangrijke organisaties voor het beheer van radioactieve afvalstoffen in Europa. Dit project is gericht op een verbetering van de coördinatie van het onderzoek inzake de opberging van dergelijke afvalstoffen. Het project is belangrijk omdat daardoor zeven EU-lidstaten (België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk) en Zwitserland zullen gaan samenwerken in het Net.Excel-netwerk. Dit zal resulteren in een verbetering van de kwaliteit van het onderzoek van de deelnemers en zal het voor die laatste mogelijk maken efficiëntere en beter gecoördineerde beslissingen te nemen voor het beheer van radioactieve afvalstoffen. Een belangrijk aspect van het project bestaat erin dat de onderzoeksresultaten van de ondergrondse laboratoria in Europa worden gedeeld. Het netwerk zal dan ook de EU-deskundigheid op het gebied van de opberging van verbruikte splijtstof en hoogactief afval versterken.

"Dit is een cruciale stap voor de ontwikkeling van een beter systeem voor de opberging van kernsplijtstoffen", aldus het voor Europees onderzoek belaste Commissielid Philippe Busquin. "Er is op dit gebied al grote vooruitgang geboekt, maar er moet een betere coördinatie komen. Dit is een voorbeeld van hoe EU-onderzoeksprogramma's hun voornaamste middelen kunnen bundelen en zo een kritische massa op Europees niveau tot stand kunnen brengen. Binnen dit netwerk krijgt de grote deskundigheid op nationaal niveau een toegevoegde waarde voor alle partners in het project, waarbij de Commissie een rol speelt als katalysator voor een betere coördinatie van de activiteiten van de lidstaten. Het in een netwerk samenbrengen van nationale deskundigheid spoort met de beginselen en prioriteiten van de EU-onderzoeksprogramma's en in bredere zin met het idee van een Europese onderzoeksruimte, die een daadwerkelijke interne markt voor wetenschap en kennis zou vormen."

Verbruikte kernsplijtstof en hoogactief afval zal diep in de ondergrond worden opgeborgen. De meest geschikte aanpak daarvoor hangt af van de geologische omstandigheden in de onderscheiden landen, met name de aanwezigheid van klei, kristallijn gesteente of zout. Hoewel er dus zeker plaats is voor diversiteit, zijn er in dat verband veel activiteiten die van belang zijn voor alle betrokken lidstaten. Een nauwere samenwerking op dit gebied zal het onderzoek inzake het beheer van radioactieve afvalstoffen vooruit helpen en de aanzet geven tot een meer doeltreffende algemene aanpak. Het Net.Excel-netwerk zal uiteindelijk worden uitgebreid tot alle internationale partners.

Er bestaat op dit moment nog geen faciliteit voor de geologische opberging van verbruikte kernsplijtstof en hoog-radioactief afval. In het in 2001 gepubliceerde groenboek van de Commissie "Op weg naar een Europese strategie voor een continue energievoorziening" wordt beklemtoond dat het probleem van het beheer van radioactieve afvalstoffen moet worden opgelost. Deze belangrijke kwestie is een prioriteit van het zesde Euratom-kaderprogramma voor nucleair onderzoek (2003-2006).

Meer informatie over het nucleair onderzoek van de EU kan worden aangetroffen op de web-site:

http://europa.eu.int/comm/research/energy/fi/fi_en.html