Gemeente Eindhoven

29 oktober 2002, no. 195

Actualiteit bevestigt noodzaak landelijk project Way Out door Bureau HALT
Pilot over uitgaansgeweld op Heerbeeck College in Best

Het Heerbeeck College in Best is maandag 28 oktober gestart met Way Out een actueel preventieproject over uitgaansgeweld. Alle derdejaarsleerlingen gaan vier weken lang met het thema aan de slag. Way Out is een landelijk project, dat speciaal ontwikkeld is voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. In het project werkt de school nauw samen met Bureau HALT Eindhoven e.o., de politie en de NS. Met het inzetten van het project hopen de participanten een bijdrage te leveren aan het terugdringen van uitgaansgeweld.

Way Out zet jongeren aan het denken over hun houding, gedrag, keuze-mogelijkheden en verantwoordelijkheid. Ook komen de gevolgen van geweld voor slachtoffer en dader aan de orde. De leerlingen werken samen met de docenten aan diverse opdrachten. Daarnaast bezoeken medewerkers van de politie, Bureau HALT en de NS de scholen. Zij praten onder meer over de vormen van geweld die zij in hun werk tegenkomen.
De ouders van de leerlingen ontvangen deze week een folder over Way Out en een brief, waarin gevraagd wordt om het thema thuis te bespreken.

Geweld neemt toe in onze samenleving. Dit betekent dat ook jongeren steeds meer met geweld in aanraking komen: op het sportveld, in de buurt en tijdens het uitgaan. Het Heerbeeck College staat midden in deze samenleving en hoopt door het inzetten van Way Out bij te dragen aan het normen- en waardenbesef van jongeren.

Het Heerbeeck College werkt al jaren samen met Bureau HALT en de politie, bijvoorbeeld in projecten als Wij pikken het niet over diefstal. Hou t Gaaf over vandalisme en Vuurwerk: Denkwerk! over de regels en gevaren van vuurwerk.
Daarnaast tekenden de drie partijen enkele jaren geleden een samenwerkingsovereenkomst om te komen tot een nog veiligere school voor leerlingen en personeel.
De samenwerking wordt nu uitgebreid met het inzetten van Way Out.

Bureau HALT Eindhoven e.o. is onderdeel van de gemeente Eindhoven, maar werkt ook in Best, Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Heeze-Leende, Oirschot, Reusel-De Mierden, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.