Productschap Tuinbouw

Tuinbouw tegen rol Shell en ExxonMobil in aardgasveld Groningen

LTO Nederland en het Productschap Tuinbouw (PT) willen niet dat Shell en ExxonMobil een exclusieve toegang krijgen tot het aardgasveld in Groningen. Deze oligopolisten kunnen absoluut niet voor de voorzienings- en leveringszekerheid zorgdragen zoals dat ongeveer 35 jaar met succes door Gasunie is gedaan, schrijven beide organisaties in een brief aan de Vaste Commissie voor Economische Zaken van de Eerste en de Tweede Kamer.

Het aardgas in de bodem van Groningen is voor de tuinbouw van groot belang vanwege de flexibele beschikbaarheid. Op ieder gewenst moment kan de capaciteit van het aardgas in dit veld gewijzigd worden. Dat is uniek in Europa en belangrijk voor afnemers met een sterk wisselende afname, zoals de tuinbouw. LTO en PT zijn zeer beducht voor prijsstijgingen voor deze flexibele leveringen als Shell en ExxonMobil de zeggenschap krijgen over het aardgas in Groningen.

Op dit moment zijn de Staat, Shell en ExxonMobil in onderhandeling over de splitsing van Gasunie in een transport- en verkooptak. De plannen die nu voorliggen geven Shell en ExxonMobil de cruciale tussenschakel in het Groningenveld die nu nog door Gasunie (50 procent staatseigendom) wordt ingenomen. Indien Shell en ExxonMobil inderdaad de exclusieve toegang zouden krijgen tot dit veld (inclusief de flexibiliteit), mag van deze ondernemingen niet worden verwacht dat zij bij het commercialiseren van het Groningen-gas nog op enigerlei wijze rekening zullen houden met het grote publieke belang van dit natuurlijke monopolie. Het kan en mag niet zo zijn dat Shell en ExxonMobil via de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) met zichzelf gaan onderhandelen over de tarieven en de condities van dit gas, zo schrijven LTO en PT aan de beide Kamers. Dit draait alleen maar uit op hogere prijzen en geen oog voor publieke taken, zoals leverings- en voorzieningszekerheid.

PT en LTO stellen voor dat een onafhankelijke systeembeheerder het gastransport en leveringszekerheid moet waarborgen met gebruikmaking van de flexibiliteit van het gasveld. De elektriciteitssector is daarin al voorgegaan. Tennet (100 procent Staat) regelt het transport- en distributiesysteem al naar gelang de vraag naar elektriciteit. Gastransport Services (GTS), de transportpoot van Gasunie, kan met deze publieke taken belast worden, zo staat in de brief. Beide organisaties pleiten voor een versterkte rol van de toezichthouder (DTe) in deze zaak. DTe wordt nu gedwongen zijn houding aan te passen ten nadele van de verbruikers. Dit onderstreept nog eens het belang van echt onafhankelijk toezicht.

De glastuinbouw neemt per jaar ongeveer 4,5 miljard kuub gas af en is met circa tien procent van het binnenlands gasverbruik één van de grootste afnemers van gas in Nederland. De totale glastuinbouwproductie ter waarde van 5,5 miljard euro per jaar wordt voor driekwart uitgevoerd en moet op markten in volledige concurrentie worden afgezet. Het gehele Nederlandse glastuinbouwcomplex verschaft zon 150.000 volledige banen.