Gemeente Dalfsen

29-10-2002

Nieuw gemeentewapen voor Dalfsen

Dalfsen - Dalfsen heeft een nieuw gemeentewapen. Bij Koninklijk Besluit van 13 september 2002, no. 02.003716 is het wapen officieel verleend aan de gemeente. Maandagavond 28 oktober werd het nieuwe wapen gepresenteerd aan de gemeenteraad.

In het nieuwe gemeentewapen zijn de wapens van de voormalige gemeenten Dalfsen en Nieuwleusen grotendeels samengevoegd. Hieruit blijkt respect voor de oude gemeenten. De samensmelting van twee naar één gemeentewapen symboliseert ook de herindeling Dalfsen-Nieuwleusen. Deze vond plaats op 1 januari 2001.

De beschrijving van het nieuwe gemeentewapen luidt:

Bovenste helft: geschaakt van zilver en azuur in vier rijen, elke rij van vijf vakken;
Onderste helft: in sabel twee schuin gekruiste zeisen van zilver met zeisbomen van goud;
Top: het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.

Het bovenste deel van het ontwerp is afkomstig uit het oude gemeentewapen van Dalfsen, het onderste uit het oude wapen van Nieuwleusen. Beide gemeentewapens waren voorzien van een gouden kroon van drie bladeren en twee parels. Deze keert ook in het nieuwe wapen terug.

De oude gemeentewapens van de voormalige gemeenten Dalfsen en Nieuwleusen mogen blijven voortbestaan als dorpswapens zonder officiële status. Dit houdt in dat deze wapens voor bijvoorbeeld verenigingsdoeleinden gebruikt mogen (blijven) worden.

Het gebruik van het nieuwe gemeentewapen door derden (personen, instellingen, verenigingen en organisaties) wordt geregeld via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janny Klomp, bureau communicatie (0529) 48 83 21.