Gemeente Waalwijk

Samenvattend verslag van het gesprek gevoerd aan de wijktafel

Capelle in buurthuis Capelle op 9 oktober 2002

Aanwezig

Vertegenwoordigers van de gemeente, politie, Stg. Mozaïek, Casade Woondiensten, stadswachten, wijkteam, buurthuis en bewonerscomité. Tevens zijn ca. 25 bewoners aanwezig.

Voorstelronde

de heer Elschot, wijkteamleider, stelt de aanwezigen voor: wethouder Van Baardwijk, de heren Hendriks (coördinator wijkgericht werken), Van Ravenstein (politie), Versteeg (Beheer en Onderhoud), Moolenschot en Jansen (stadswacht), Hünneman (welzijn), Hobo (Stg. Mozaïek), Bruissers (voorman en tijdelijk clusterleider), Koster (lid wijkcomité), mevr. Pals (Casade Woondiensten) en mevr. Janssens (notuliste).

Mededelingen

Onderwerp

Mededeling/Stand van zaken

De stand van zaken inzake uitvoering afspraken i.h.k.v. wijkbudgetten is als volgt:


* Sport-Mobiel


* Verlichting garageboxen


* Tafeltennis-/ picknicktafel en opruimen restanten beton

* Kleine dingen in de wijk


* Sport-Mobiel zal 5 dagdelen in de Pres. Kennedystraat aanwezig zijn, om de jeugd te stimuleren in het beoefenen van sport en spel; hiermee is duidelijk dat op dit terrein meer mogelijk is dan alleen vuilstort.


* De garageboxen in de Kennedystraat zullen binnenkort beter verlicht worden.


* Het betonblok in de Kennedystraat wordt verwijderd en in plaats daarvan zal een tafeltennis-/picknicktafel geplaatst worden.


* Het restantbedrag van het wijkbudget kan besteed worden aan kleine dingen in de wijk.

Bejaardenwoningen Van Raveschotstraat

Na overleg met de bewoners is, in samenwerking met Casade Woondiensten, besloten om de bloembakken op te knappen.

Volkstuinen

Ter plaatse van het bosje achter de Schrevelstraat, wat een vuilstort- en hondenuitlaatplaats geworden is, worden volkstuinen aangelegd; hiertoe is een kapvergunning aangevraagd en met omwonenden wordt nu overleg gepleegd over het vervolg hiervan.

Rol van wijkagenten

De wijkagent legt uit, dat bewoners aan buurtcomités door kunnen geven waar, wanneer en waarvoor politieversterking in de wijk gewenst is, zoals voor snelheidscontroles, toezicht op jeugd e.d. Het buurtcomité geeft dit vervolgens aan de wijkagent door ter overweging. De eventuele uitvoering hiervan vindt samen met bewoners plaats. Een voorbeeld hiervan is het door politie en bewoners houden van snelheidscontroles nabij de school in de J. Boschstraat, waarbij de ouders de overtreders aanspreken op hun gedrag. Ervaring leert dat dit zeer positief werkt, vandaar dat men in alle wijken op deze manier te werk wil gaan. Ook is reeds een project opgestart voor het aan de politie aangeven van personen die regelmatig agressief rijgedrag vertonen, opdat zij door de politie op hun rijgedrag aangesproken kunnen worden.

Vervolgens wordt gevraagd of s avonds snelheidscontroles gehouden kunnen worden in de Hoofdstraat; in samenspraak met het wijkcomité is dit mogelijk. Dergelijke klachten kunnen ook rechtstreeks bij de politie neergelegd worden. Naar aanleiding van deze discussie wordt geklaagd over de geluidsoverlast die vrachtwagens veroorzaken in de Hoofdstraat en de Winterdijk, als zij over putdeksels rijden die voor of na een versmalling aangebracht zijn; bij lagere snelheden zou de overlast veel minder zijn. Ook klaagt de bewoner van Hoofdstraat 23 over het oneigenlijke gebruik van het trottoir in de Hoofdstraat door fietsers en over de gevaarlijke situatie wegens slecht zicht bij het uitrijden van de oprit, waarbij hij het fietspad en het trottoir moet kruisen; dit heeft al een aantal keer schade veroorzaakt aan zijn auto en die van derden, hetgeen niet verhaald kan worden op de verzekering. Dergelijke zaken spelen op meerdere plaatsen en worden deels veroorzaakt door een mentaliteitsverandering van de weggebruiker, hetgeen de leefbaarheid niet ten goede komt. Een oplossing voor het veiliger uitrijden van de oprit zou kunnen zijn het plaatsen van spiegels. De afspraak wordt gemaakt dat de heer Van Ravenstein samen met deze bewoner zal nagaan of de verzekering kan worden aangesproken.

Bloembakken Wendelnesseweg/ Hoofdstraat

Deze staan al lange tijd klaar en worden zeer binnenkort geplaatst. Ze zijn niet geschikt als doorgangbelemmerende maatregel voor oneigenlijke trottoirgebruikers, zoals gevraagd wordt; paaltjes zijn dan een beter alternatief. Een verzoek hiertoe wordt bij deze neergelegd.


* Binnenkort zal de drempel nabij de Pres. Kennedystraat verwijderd worden. Dan zal het vrachtverkeer van Van Pelt door de Poolsestraat moeten rijden. Om deze doorgang zo goed mogelijk te maken zijn aan de zuidzijde van de Poolsestraat opnieuw parkeerverbodsborden geplaatst; in de eerste week zal slechts gewaarschuwd worden, hierna zal de politie verbaliserend optreden.


* Voor de te plaatsen unit bij de Zidewinde, een soort van woonkamer voor de jeugd van Sprang-Capelle, is een artikel 17-procedure opgestart. Deze unit wordt hier tijdelijk, voor een periode van 3 jaar, geplaatst.

PAUZE

Na de pauze worden de vragenformulieren besproken.

Naam

Vraag

Afspraak


* J.C. van de Werken


* J.C. van de Werken en een aantal bewoners die hun handtekening gezet hebben onder een verzoek tot aanpas-sing verkeerssituatie Wendelnesseweg-Oost/Hoofdstraat, vanwege het ont-staan van gevaarlijke en onnodige drukke situaties, vooral ver-oorzaakt door vracht- en landbouwverkeer. De overlast bestaat uit lawaai, trillingen, schades aan gepar-keerde voertuigen en gevaar bij oversteken


* Waarom is de Dullaertweg (gedeeltelijk) eenrichtings-verkeer geworden? Is dit tijdelijk? Een reden zou kunnen zijn het kapotrijden van de bermen. Dit was echter een fout van de aannemer, want hij ging in het regenseizoen, met modder, de wegkanten verharden. Kan deze eenrichtingsmaatregel met spoed beëindigd worden, niemand is hiermee gebaat!


* Er is sprake van druk verkeer op de Wendelnesseweg. Dit is al lange tijd zo. Waar ik me aan erger is de zeer hoge snelheden, terwijl er veel schoolgaande kinderen over moeten steken. Ik denk dat het zinvol is om loze flitspalen te plaatsen, waar voldoende preventie vanuit gaat om de snelheden te verlagen. Deze palen zijn niet duur en wellicht kan iemand zoiets zelf in elkaar zetten.


* Om de doorgang in de Wendelnesseweg te verbeteren en het parkeerprobleem op te lossen wordt geopperd om een deel van de haven dicht te gooien en hier parkeerplaatsen aan te leggen (nu moet men de autos aan de kant van de weg parkeren, hetgeen vaak schade met zich meebrengt die niet op de verzekering verhaald kan worden), of om de weg deels te verleggen.


* De Dullaertweg is van oorsprong een landbouwweg en is heringericht vanwege het vele sluipverkeer waarvoor hij niet geschikt is en vanwege het te smalle wegdek, waardoor de bermen slecht werden. De instelling van eenrichtingsverkeer was in eerste instantie tijdelijk, echter de gemeente gaat een officiële procedure starten voor definitieve instelling van eenrichtingsverkeer, m.u.v. fietsers en landbouwverkeer. Bewoners kunnen tijdens deze procedure bezwaar maken.


* De praktijk heeft uitgewezen dat namaakflitspalen geen effect hebben. De Hoofdstraat en Wendelnesseweg zijn een aantal jaren geleden, in overleg met bewoners, heringericht. Momenteel is er meer verkeer in deze straten vanwege de afsluiting van de kruising A59/N261. Zodra de Nieuwevaart heringericht is als 30 km-gebied, zal dit traject minder toegankelijk zijn voor sluipverkeer naar Tilburg. Ook de aanleg van de noordtangent in Tilburg, die gepland is voor 2004/2005, zal resulteren in minder sluipverkeer.

De Wendelnesseweg heeft in het GVVP (Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan) de functie van ontsluitingsweg gekregen, d.w.z. 50 km-zone. Middels versmallingen wordt al getracht om de snelheden te verlagen. Ondanks de klacht van het vele vrachtverkeer dat gebruik maakt van deze route kan een dergelijke weg geen eenrichtingsverkeer worden. Zolang de transportbedrijven in de kern van Sprang-Capelle zich houden aan bepaalde voorschriften, mogen zij hier blijven zitten.

Conclusie: snelheidscontroles moeten structureel plaatsvinden. Hiernaast zal de afdeling verkeer onderzoeken welke maatregelen er getroffen kunnen worden om de problemen te verminderen. Ook zal serieus bekeken worden of er iets gedaan kan worden aan het vele vrachtverkeer. Nog dit jaar zal een vergadering belegd worden met verkeerskundigen en aanwonenden van de Wendelnesseweg, Hoofdstraat, Winterdijk en Waspiksedijk om deze problematiek te bespreken.

Ten tijde van de reconstructie, waarbij gekozen is voor het openhouden van de haven, hebben de bewoners zich niet of nauwelijks laten horen. Hier kan nu niet meer op teruggekomen worden.

C. Versteeg


* Er staat nog geen vuilnisbak bij de speeltuin in de Schrevelstraat. Ook worden hier nog steeds honden uitgelaten.


* Wegens afwezigheid van een afrastering komt de jeugd bij hem in de tuin. Alleen struiken is niet genoeg


* Binnenkort wordt een vuilnisbak geplaatst. V.w.b. het illegaal uitlaten van honden wordt opgemerkt, dat zoveel mogelijk gecontroleerd wordt, deels door de stadswacht, echter wegens onderbezetting is dit niet altijd mogelijk. Er zal een spandoek worden opgehangen bij de speeltuin, wellicht is dit een oplossing.


* De voorman zal de situatie samen met de bewoner ter plaatse bekijken.

C. Verhagen

De uitrit van het Wolfsnest is slecht te overzien en dus levensgevaarlijk

Hierover zijn al meer klachten binnengekomen; bekeken wordt of er een spiegel geplaatst kan worden.

Anoniem

Wij willen graag drempels in de Van Raveschotstraat. Hier wordt veel te hard gereden, er spelen veel kleine kinderen, en er is een speeltuin in de straat

Deze straat is 30 km-gebied en degenen die te hard rijden zijn veelal buurtbewoners; wellicht kunnen de bewoners hen hierop aanspreken (een aantal bewoners geeft zich op voor eerdergenoemd project van de politie). Het is zeker niet raadzaam om overal drempels aan te leggen, o.a. vanwege geluidsoverlast; zodra een straat herstraat wordt, wordt iedere kruising als plateau ingericht, hetgeen de snelheden ook remt.

G. Meijer

Er wordt wel gesproken over de snelheid, maar fietsen zonder licht is ook gevaarlijk. De automobilist is dan meestal de dupe, want de fietser geniet een grote bescherming

Dit is een algemeen bekend probleem. In de herfstperiode vinden veelvuldig verlichtingsakties van de politie plaats; ook dit jaar zal dit weer gebeuren.

Van Diem

Bij de calamiteitenuitrit bij De Spranckelaer zou niet geparkeerd worden, maar toch staat het hier altijd vol. Sluipverkeer rijdt van Waalwijk vanaf de Cartografenweg over de Winterdijk Hoofdstraat naar de snelweg. Deze nieuwe dijk is niet berekend op zoveel en zo zwaar verkeer. Hoe zit het straks met Landgoed Driessen?

De stadswachten zullen gaan controleren op geparkeerde autos bij de uitrit. Nagegaan zal worden of de heer De Gier tijdens zijn wethoudersperiode de toezegging heeft gedaan dat hier klappaaltjes geplaatst zouden worden; ze zijn nooit geplaatst.

Toon de Jong

Is het mogelijk om meerdere verkeersborden aan een ijzeren paal te monteren? Nu is het soms heel onoverzichtelijk.

Dit is moeilijk, omdat ieder bord op een bepaald aktiepunt moet staan, d.w.z. bv. bij aanduiding van een bocht moet het bord op een bepaalde afstand voor deze bocht staan, en omdat deze punten voor verschillende aanduidingen vaak niet overeenkomen, is dit moeilijk te combineren. Indien mogelijk wordt hier aandacht aan geschonken.

Bewoner

Wordt er in de gemeenteraad nog gesproken over de 2 gastanks bij De Spranckelaer?

Destijds is de afspraak gemaakt dat ze mogelijk ondergronds gelegd zouden worden. Noot secretariaat: de ontwerp-beschikking van de milieuvergunning voor het hele park ligt momenteel ter inzage (inclusief de gastanks). Het verlenen van de bouwvergunning, waarbij de tanks deels boven- en deels ondergronds gelegd zullen worden, moet wachten op de inwerkingtreding van de milieuvergunning. Dit laatste zal gebeuren als er geen bedenkingen binnengekomen zijn, behoudens wijzigingen vanuit de gemeente.

Bewoner

Het speelterreintje bij de Wendelnesseweg/Schoolstraat zou omgeploegd worden, bij het voetbalveld zou verlichting komen en zo ook bij het parkeerterrein. Dit is toegezegd. Wanneer wordt dit gerealiseerd?

Deze toezegging zal nagetrokken worden en zo nodig ten uitvoer gebracht.

Tenslotte bedankt de heer Elschot iedereen voor zijn of haar aanwezigheid en sluit de vergadering af met de oproep om de wijkbudgetavond, die in het najaar weer zal plaatsvinden, in groten getale bij te wonen. Op deze avond, die aangekondigd wordt in de Maasroute, kan men ideeën lanceren voor besteding van het wijkbudget; de laatstgehouden avond was helaas heel minimaal bezet.

Sprang-Capelle, 24 oktober 2002

sector Grondgebiedszaken,

M.A.G. Janssens-Rijnja
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Antoniusparochie 19-09-2000
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Antoniusparochie/Meerdijk 02-05-2001
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Antoniusparochie/Meerdijk 19-09-2001
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Baardwijk/De Hoef
01-10-2002
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Baardwijk/De Hoef
02-11-2000
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Baardwijk/De Hoef 15-03-2001
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Baardwijk/De Hoef 18-10-2001
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Besoyen 10-05-2001
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Besoyen 13-12-2001
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Besoyen 16-12-2000
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Bloemenoord 07-12-2000
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Bloemenoord 22-06-2001
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Bloemenoord 29-11-2001
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Capelle 05-09-2001
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Capelle 06-09-2000
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Capelle 18-04-2001
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Centrum-Laageinde
01-03-2001
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Centrum-Laageinde 05-10-2000
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Centrum/Laageinde
02-10-2001
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Centrum/Laageinde 08-10-2002
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Sprang 12-03-2001 pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Sprang 13-11-2000 pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Sprang 16-09-2002 pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Sprang 28-11-2001 pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Vrijhoeve
01-05-2001
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Vrijhoeve 23-10-2001
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Vrijhoeve 24-10-2000
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Waspik 02-10-2002 pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Waspik 29-11-2001 pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Waspik Beneden 30-11-2000
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Waspik-Boven 20-11-2001
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Waspik-Boven 21-09-2000
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Waspik-Boven en Waspik 19-06-2001
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Zanddonk 05-04-2001
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Zanddonk 15-11-2001
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslag wijktafel Zanddonk 16-11-2000
pics/system/dot.gif: 7x7, 96 bytes Verslagen wijktafels