Socialistische Partij

"Geen oorlog om grondstoffen en geopolitieke belangen"

29-10-2002 * SP-leider Jan Marijnissen heeft vandaag zeer fel uitgehaald naar hen die pleiten voor een aanval op Irak. Dit deed hij tijdens een demonstratie op De Dam die was georganiseerd door het "Platform tegen de nieuwe oorlog". Hij verweet onder meer Jaap de Hoop Scheffer arrogante praatjes te hebben die het terrorisme eerder voeden dan bestrijden.

Marijnissen verweet de VS, voortrekker in de zogenaamde oorlog tegen het terrorisme, dat het de voedingsbodem voor geweld en terreur in de hele islamitische wereld heeft gevoed. Het gevaar van Al-Qaida en soortgelijke organisaties is niet kleiner maar groter geworden en dit is vooral te wijten aan de aanvallen op Afghanistan, de onbeperkte steun van de VS aan Israël, de praktische bezetting van Saoudi-Arabië en de dreiging met grootschalig geweld tegen Irak.

Marijnissen: "Onze weigerachtigheid om die pijnlijke waarheid onder ogen te zien, maakt honderden miljoenen mensen woedend. Hun woede wordt gevoed door de arrogante praatjes waarmee Westerse leiders als Bush en Blair, maar ook onze eigen Jaap de Hoop Scheffer, blijven volhouden dat de nobelste motieven ten grondslag liggen aan hun besluit om weer een nieuwe oorlog te beginnen."

De VS weten zich, gezien alle protesten van landen en burgers, gedwongen eerst naar de VN te gaan. De huidige ontwikkeling is echter nog geen garantie dat een oorlog kan worden afgewend. "We zullen alert en strijdvaardig moeten blijven," zei Marijnissen, "maar het laat wel zien dat protest zin heeft. We gaan daar dus mee door!"

Toespraak Jan Marijnissen