Gemeente Rotterdam

November is Jeugdmaand=JouwMaand

(24-10) November is in Rotterdam de Jeugdmaand onder de titel JeugdMaand =JouwMaand. Rotterdam bruist van activiteiten voor, door en met kinderen en jongeren. Deze activiteiten spelen zich de hele maand af in buurthuizen en op pleinen, in theaters en op scholen. November is tevens kinderrechtenmaand. Daarom staan veel activiteiten in het teken van kinderrechten. Maar ook veiligheid en andere actuele themas, waar kinderen en jongeren zich mee geconfronteerd voelen, komen aan de orde.

In November laat Rotterdam zien hoe en wat er zoal aan activiteiten gebeurt. Kinderen en jongeren worden gestimuleerd om aan activiteiten mee te doen en naar voorstellingen te komen. Professionals worden gestimuleerd om themas binnen hun sector te verdiepen en hun werk verder te professionaliseren.

Activiteiten van November Jeugdmaand zijn bijvoorbeeld het Kinderrechtenfestival op 23 november, Act 2002 van 1 t/m 9 november en het project Als ik kon toveren van de Rotterdamse Jongerenraad op scholen en in buurthuizen en het project geweldloosheid in Kralingen van Formaat Forumtheater. Tevens laten jongeren hun stem horen tijdens het regionale jeugddebat in de Raadszaal van het stadhuis.

Voor professionals is er een internationaal congres over jongeren en integratie en een congres over kinderopvang. Alle activiteiten worden verzameld in de November JeugdMaand-kalender die onder andere te vinden is op
www.jouwmaand.nl. Hier is ook plaats voor discussie over stellingen via het Stadsdebat.

November JeugdMaand is een initiatief van het jeugdbeleid van de gemeente Rotterdam. Jeugd en Onderwijs zijn één van de prioriteiten in het nieuwe collegeprogramma. Rotterdam streeft ernaar een stad te zijn waar kinderen en jongeren alle kansen krijgen en kunnen grijpen om zich goed te ontwikkelen en later een volwaardig lid kunnen zijn van en een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Rotterdam heeft daarom drie jaar geleden het Handvest voor de rechten van de jongeren aangenomen. Alle sectoren van onderwijs, gezondheid, welzijn, cultuur en vrije tijd worden voor een goed jeugdbeleid ingezet.

Deelnemende instellingen zijn onder andere:

Het Buurt- en Speeltuin werk, Thuis op Straat, Rotterdam Festivals, Stichting de Heuvel, GGD-Rotterdam, Rotterdamse Jongeren Raad, Stichting Democratische Steunpunt Rotterdam, Sport en Recreatie, Rotterdams Wijktheater, Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam, Sonor, Pro+,Stichting Samen Wonen Samen leven, Stedelijk Instrument Sluitende Aanpak, Stichting Formaat Forumtheater, etc.


- Tien punten voor veilige stad aangeboden aan vaste kamercommissies
- Erasmusspeld voor vrijwillige buurtbemiddelaar
- November is Jeugdmaand=JouwMaand
- Start Actie Resultaat op Straat in Spangen
- Rotterdam gaat door met gebiedsontzeggingen
- Erasmusspeld voor voorzitter Christelijke Muziekvereniging
- Tarwewijk veiligheidsrisicogebied
- Koninklijke onderscheiding voor mevrouw Ruoff-Hasper
- Vlaamse minister van welzijn bezoekt Rotterdam
- Dag van de Dialoog in Rotterdam
- Eerste stap in aanleg restwarmte Hoogvliet
- Erasmusspeld voor algemeen directeur Correct BV