Vervolgvel Ingezonden persbericht


Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 22 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen
persbericht
29 oktober 2002 C044

Aankoop Grote Broek begin van invulling broedplaatsenbeleid

Het college van B&W heeft vandaag besloten het pand Grote Broek (Van Broeckhuysenstraat 46 / 2e Walstraat 19) aan te kopen. Aan de raad zal worden voorgesteld om het pand, dat sinds 1986 is gekraakt en dat wordt gebruikt voor diverse maatschappelijke en culturele activiteiten, te verhuren aan de huidige gebruikers. Met de aankoop van de Grote Broek wordt een begin gemaakt met de invulling van het gemeentelijke broedplaatsenbeleid, dat overigens ook vandaag is vastgesteld door het college. De bedoeling is dat er in de diverse stadsdelen culturele broedplaatsen ontstaan met als achterliggende gedachte de wijken levendiger en de kunst toegankelijker te maken.

Broedplaatsen
In de cultuurvisie en ook in het collegeakkoord is ingezet op het bevorderen van kleinschalige culturele bedrijvigheid en culturele experimenten. Voor het realiseren van dit beleid wordt deze collegeperiode 5 miljoen euro uitgetrokken. Deze zogenaamde 'broedplaatsen' zijn betaalbare (woon/)werklocaties voor kunstenaars, waar commerciële en niet-commerciële activiteiten plaatsvinden vanuit meerdere kunstdisciplines. Het gaat om activiteiten met een innovatief en informeel karakter en om artistieke producten die nog niet rijp zijn voor onderwerping aan reguliere marktwerking. Er moet sprake zijn van een combinatie van individuele en collectieve werkplekken, samenwerking vanuit verschillende culturele disciplines, nadruk op het culturele experiment en doorstroming. Ook moet er aandacht zijn voor de ontwikkeling van cultureel ondernemerschap.

Grote Broek
In de Grote Broek bevindt zich een ontmoetingsruimte waar activiteiten plaatsvinden (debatten, vergaderingen, videopresentaties, concerten, exposities). Hiermee wordt ook gelegenheid geboden aan mensen om ervaring op te doen met de organisatie en de marketing van culturele manifestaties en artistieke projecten. Verder zijn er oefenruimtes waar beginnende bands hun stukken kunnen componeren en uitproberen. Alle bezigheden en presentaties binnen dit pand hebben met elkaar gemeen dat er sprake is van een 'progressieve' en 'maatschappijkritische' ondertoon. Daarmee staan de cultuuruitingen, welzijnsactiviteiten en politieke bijeenkomsten in het teken van experimenteren en vernieuwen.

10 jaar
Het pand wordt verhuurd voor een periode van tien jaar. In de huurovereenkomst is opgenomen dat aan het pand blijvend een culturele invulling wordt gegeven.
De gemeente zal iedere drie jaar toetsen of het gebruik van het pand nog voldoet aan de doelstellingen van het broedplaatsenbeleid. Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 3292380

Alle informatie in dit emailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.