Gezondheidsraad


Persbericht

Halothaan

Vandaag is een advies verschenen, dat is opgesteld op verzoek van de bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In dit advies beoordeelt de Commissie WGD van de Gezondheidsraad de gezondheidskundige gevolgen van beroepsmatige blootstelling aan het narcosegas halothaan in de lucht op de werkplek. De Gezondheidsraad meent dat bij blootstelling aan concentraties lager dan 0,41 milligram per kubieke meter lucht, gemiddeld over een achturige werkdag, de gezondheid geen schade lijdt.

Halothaan is een onbrandbare zeer vluchtige vloeistof, die uitsluitend wordt gebruikt als narcosegas voor zowel mensen als dieren.

Uit onderzoek bij mensen die beroepsmatig zijn blootgesteld is gebleken dat halothaan gedrags- en psychomotorische veranderingen kan veroorzaken en in zeldzame gevallen ook zorgt voor leverontsteking. Verder geven onderzoeksgegevens aan dat halothaan mogelijk schadelijk is voor het verloop van de zwangerschap en voor de ongeboren vrucht, hoewel direct bewijs hiervoor ontbreekt.

Uit onderzoek bij dieren die zijn blootgesteld aan halothaan zijn gelijksoortige gezondheidseffecten gevonden als bij de mens. Gegevens over kankerverwekkende eigenschappen zijn summier, maar wijzen niet op gevaar. Veel aandacht is besteed aan onderzoek naar de schadelijke gevolgen op de vruchtbaarheid en op het nageslacht. In verschillende dieronderzoeken zijn effecten in het nageslacht aangetoond bij lage blootstelling aan halothaan, zoals gedragsveranderingen en weefselveranderingen in nieren, lever en hersenen. Daarnaast zijn er zwakke aanwijzingen dat lage blootstelling aan halothaan tot verminderde vruchtbaarheid kan leiden.

Op basis van de diergegevens stelt de Gezondheidsraad voor om bij beroepsmatige blootstelling aan halothaan uit te gaan van een gezondheidskundige advieswaarde van 0,41 milligram per kubieke meter lucht, gemiddeld over een werkdag van acht uur. De Raad verwacht dat zich beneden deze grenswaarde geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid van werknemers zullen voordoen.

Het advies is opgesteld door de Commissie WGD van de Gezondheidsraad. In deze commissie hebben zitting:

· prof. dr GJ Mulder, Universiteit Leiden, voorzitter · dr RB Beems, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu · dr P Boogaard, Shell Internationale BV · dr PJ Borm, Heinrich Heine Universität Düsseldorf (Duitsland) · mr JJAM Brokamp, Sociaal-Economische Raad, adviseur · dr ir DJJ Heederik, IRAS, Universiteit Utrecht · mevr drs LCMP Hontelez, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, adviseur · dr PL Pal, Nederlands Centrum voor Beroepsziekten · mevr prof. dr IM Rietjens, Universiteit Wageningen · dr H Roelfzema, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, adviseur · prof. dr ir T Smid, KLM Arbo Services BV, Vrije Universiteit · dr GMH Swaen, Universiteit van Maastricht · dr R Woutersen, TNO Voeding · P Wulp, arts, Arbeidsinspectie · mevr dr ASAM van der Burght, Gezondheidsraad, secretaris · mevr dr JM Rijnkels, Gezondheidsraad, secretaris.

Nadere inhoudelijke inlichtingen verstrekt mevrouw dr. JM Rijnkels, tel. (070) 340 66 31, e-mail jolanda.rijnkels@gr.nl of mevrouw dr. ASAM van der Burght, tel (070) 340 70 17, e-mail A.vd.burght@gr.nl 29 Oktober 2002Homepage | Nieuws | 100 jaar Gezondheidsraad | contact info | Disclaimer
De Gezondheidsraad is lid van het International Network of Agencies for Health Technology Assessment (INAHTA).
INAHTA bevordert de uitwisseling en samenwerking tussen de leden van het netwerk.

Copyright 1902 - 2002 Gezondheidsraad ::
k