D66

Initiatief Vaste Boekenprijs

Kunst en cultuur

Boris Dittrich

28-10-2002 - Boris Dittrich presenteerde maandag 28 oktober, samen met Femke Halsema (GroenLinks), het initiatiefwetsvoorstel Vaste Boekenprijs in literair centrum Perdu in Amsterdam. De indieners willen wettelijk vastleggen dat een breed aanbod van Nederlands- en Friestalige boeken gegarandeerd blijft. Dit komt de keuzevrijheid van de consument ten goede.

Dittrich en Halsema beogen met hun initiatiefvoorstel tevens minder commerciële genres, zoals poëzie en essayistiek, betaalbaar te houden. Anna Enquist (schrijver), Menno Wigman (dichter), Aukje Holtrop (lezer en recensent), Tilly Hermans (uitgeverij Augustus) en Guus Schut (Athenaeum boekhandel) betuigden bij de presentatie symbolisch hun steun aan de vaste boekenprijs.

In de nieuwe wet wordt de vaste prijs door de uitgever vastgesteld en geldt overal in Nederland voor een periode van twee jaar. De boekhandel is verplicht de vaste prijs aan de klant in rekening te brengen. De vaste boekenprijs neemt de concurrentie in het boekenvak niet weg, omdat uitgevers bij het vaststellen van de prijs van een boek uit concurrentieoverwegingen rekening moeten houden met de prijsstellingen van andere vergelijkbare uitgevers. Boekverkopers concurreren met andere boekverkopers op het gebied van titels, auteurs, assortiment, deskundigheid, ambiance en service, net zoals dat in andere bedrijfstakken het geval is. Op het punt van de verkoopprijs kunnen zij niet met elkaar concurreren. Dat maakt het mogelijk dat zij uit de winstmarge op bestsellers ook boeken van debutanten en minder goed verkopende boeken in hun assortiment kunnen opnemen.

Tot nu toe geldt in Nederland een systeem van de vaste boekenprijs op basis van vrijwillige afspraken binnen de branche. Er bestaat hiervoor een ontheffing op het verbod van verticale prijsbinding tot 2005. De Europese Commissie heeft laten weten dat nationale prijsbindingen voor boeken in de toekomst nog slechts aanvaardbaar zijn, indien hiervoor een wettelijke grondslag bestaat. Het initiatiefwetsvoorstel van D66 en GroenLinks biedt deze grondslag. Inmiddels hebben tal van Europese landen een wettelijke vaste boekenprijs, zoals Frankrijk, Griekenland, Italië, Luxemburg, Portugal, Spanje, Oostenrijk en Duitsland. In Noorwegen, Denemarken, Finland en België wordt wetgeving overwogen of voorbereid.