D66

D66 over begroting: meer geld voor onderwijs

Financien en belastingen

Zie ook: D66 presenteert tegenbegroting

29-10-2002 - D66 blijft het een gotspe vinden dat de begroting 2003 ongewijzigd aan de Kamer wordt voorgelegd - alsof het kabinet niet is gevallen en daarmee zijn recht heeft verspeeld ingrijpende beleidswijzigingen door te voeren. Dit zo zijnde zal D66 uiteraard de komende begrotingsbehandelingen, te beginnen bij de Algemene Financiële Beschouwingen, proberen steun te verwerven voor haar alternatieven zoals aangegeven in de tegenbegroting die werd presenteerd rond Prinsjesdag.

De begroting 2003 van D66 kent een tekort van slechts 0,3%BBP, d.w.z. 0,1%BBP minder dan die van het kabinet. Tegelijkertijd slaagt D66 erin meer geld vrij te spelen voor onderwerpen die van cruciaal belang zijn voor een duurzame economische situatie op langere termijn: onderwijs, kennisinfrastructuur en het omzetten van Melkertbanen in reguliere banen.

D66 wil bijna EUR 200 miljoen extra uitgeven aan onderwijs. De fractie legt daartoe amendementen voor met dekking. Van dit bedrag is EUR50 miljoen bestemd voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden van leraren, EUR 100 miljoen om te komen tot kleinere, zelfstandige scholen, EUR 16 miljoen voor bevriezing van het collegegeld in HBO en WO , EUR 25 miljoen voor wetenschappelijk onderwijs en EUR 20 miljoen voor een noodplan studentenhuisvesting. Bovendien wordt EUR 143.000 vrijgemaakt om de Technologiestichting STW overeind te houden.

D66 bepleit voorts dat het Groen Beleggen in stand blijft door gerichtere aanwending van de fiscale middelen die nu nog voor de helft van de huidige regeling in de begroting staan. Ook speelt D66 bij amendement EUR 80 miljoen extra vrij voor aankoop en verbetering van de natuurvoorzieningen in Nederland op alle schaalnivo's.

Met EUR 1 miljoen kan de net in het leven geroepen fiscale regeling Cultureel Beleggen overeind blijven. D66 heeft daar een dekking voor en gaat ervan uit de Kamer te kunnen overtuigen van de noodzaak.

D66 vindt het onacceptabel als in deze tijd wordt gekort op de exploitatiesubsidies voor het openbaar vervoer. Dat zal binnen de begroting van V&W kunnen en moeten worden opgelost.

Bij de AFB komt D66 terug op haar voorstel direct na Prinsjesdag om de spaarloonregeling, desnoods enigszins versoberd, intact te laten, o.a. met behulp van de EUR 500 miljoen die het kabinet wil reservering voor tegemoetkomingen aan de werkgevers in geval van loonmatiging. Het verregaande politieke opportunisme van de voormalige coalitiepartijen geeft D66 alle hoop dat dit zal lukken.

D66 zal het kabinet dringend vragen niets aan de bestaande verlofregelingen te veranderen, totdat steekhoudende, integrale alternatieven zijn ontwikkeld. De verlofregelingen zijn met veel moeite door staatssecretaris Verstand tijdens Paars II tot stand gebracht.

Gezien het belang van ondernemerschap, juist in tijden van economische neergang, roept D66 het kabinet op snel te werken aan verbetering van de gang van zaken rondom faillissementen, conform de concrete suggesties die de
partij daarvoor al op 10 oktober presenteerde.

D66 maakt zich zorgen over het toezicht op de financiële wereld in brede zin en zal bij deze AFB de minister van Financiën oproepen nog actiever te worden op dit terrein. Daarbij gaat het in elk geval om alle aspecten van het betalingsverkeer, de rol van accountants en de gang van zaken bij de pensioenfondsen.