Praktijkonderzoek Veehouderij

Verwaarding van rundvlees uit de Nederlandse biologische melkveehouderij

PraktijkRapport 12

Auteurs: J. van Delen, H. Prins, B.W. Zaalmink, J.J. Heeres-van der Tol

Inleiding

Runderen die van het biologische melkveebedrijf worden afgevoerd, worden op dit moment voor een groot deel in het gangbare circuit afgezet. Doel van dit onderzoek is om de mogelijkheden tot verwaarding van deze dieren in de biologische keten op een rij te zetten.

Biologische rundvleesproductie

De omvang van de biologische rundvleesmarkt wordt geschat op ruim 6.000 karkassen per jaar. In grote lijnen betreft daarvan eenderde deel geïmporteerde karkassen uit het buitenland (voornamelijk vlees van melkkoeien), eenderde deel koeien uit de Nederlandse biologische melkveehouderij en eenderde deel vleesvee uit de Nederlandse biologische vleesveehouderij. Opmerkelijk is dat ongeveer 1.700 karkassen uit de Nederlandse melkveehouderij in het gangbare circuit terechtkomen. De belangrijkste reden hiervoor is de onvoldoende kwaliteit van die karkassen.

Verreweg de meeste dieren (90%) worden geslacht door de drie grote Nederlandse biologische slachterijen (Dumeco, Brada en Van der Pelt). Het vlees komt uiteindelijk bij de consument terecht via de supermarkten (55%), de biologische slagerijen en natuurwinkels (28%) en de horeca (8%). De rest (9%) betreft directe verkoop van veehouders aan de consument.

Uit inventarisatie blijkt dat veel biologische melkveebedrijven wel enige aandacht besteden aan het afmesten van een deel van de uitstootkoeien. De beste dieren worden vaak buiten de slachterijen om verhandeld (huisverkoop, plaatselijke slager). De rest gaat naar de biologische of gangbare slachterijen.

Een veel gehoorde klacht van de veehouders is de ondoorzichtigheid bij levering aan de grote biologische slachterijen. Het feit dat er geen biologische bestemming is voor de nuchtere kalveren wordt algemeen betreurd.

Afmesten van uitstootkoeien

De meest voor de hand liggende wijze om biologisch rundvlees te produceren is het afmesten van de uitstoot uit de melkveestapel. Bij de huidige prijsstelling blijkt het afmesten van koeien zeer interessant, zowel in de weide als in het stalseizoen. Ook melkend afmesten is een mogelijkheid. Per afgemeste koe kan 2,09 tot 4,22 per dag worden verdiend. Eén van de belangrijkste redenen daarvan is de verwachte toename van de bevleesdheid. Daardoor komt men naast een betere uitbetalingprijs vanwege de betere classificatie ook in aanmerking voor de toeslag voor biologisch rundvlees. Juist die toeslag leidt tot de conclusie dat het afmesten van melkkoeien op biologische melkveebedrijven meer aandacht verdient.

Overgang naar een dubbeldoelveestapel

Een andere manier om de slachtkwaliteit van de runderen uit de biologische melkveehouderij te verbeteren is het gebruik van een dubbeldoelras in plaats van het HF-ras. Het blijkt dat het economisch resultaat niet eenduidig is. Op relatief intensieve bedrijven heeft het streven naar een hoge melkproductie economisch gezien de voorkeur. Op extensieve bedrijven is dat ook het geval indien voor de grotere veestapel extra stalruimte nodig is. Als er op het extensieve bedrijf voldoende stalruimte aanwezig is, levert omschakeling naar dubbeldoel voordeel op. In de voorbeeldsituatie is dit voordeel becijferd op ruim
1,- per 100 kg melk.


Nuchtere kalveren

Een derde mogelijkheid om de productie van biologisch rundvlees te verhogen is het op biologische wijze mesten van kalveren uit de melkveehouderij. Op dit moment worden vrijwel alle kalveren, die niet nodig zijn voor vervanging van de melkveestapel afgezet in het gangbare circuit. Tabel 1 laat de drie verschillende productiemethodes uit dit onderzoek zien.

Tabel 1 Uitgangspunten en kostprijs van verschillende productiesystemen voor biologisch rundvlees

Jong rundvlees Stierenvlees Ossenvlees
Grondgebruik Biologisch Biologisch Biologisch/natuurgrond Uitgangsmateriaal Melkrasstiertjes Kruislingstiertjes Kruislingstiertjes
Zomerrantsoen Weidegang Weidegang Weidegang
Winterrantsoen Snijmaïs/krachtvoer Snijmaïs/krachtvoer Graskuil/krachtvoer
Leeftijd bij slachten 10-11 maanden 16-19 maanden 26-28 maanden Kostprijsindicatie 2,55 2,90 2,90

---

In de kostprijs zijn de diverse EU-premies verwerkt. Geen van deze productiesystemen wordt op dit moment op grote schaal toegepast. Dat houdt in dat er (nog) geen markt van betekenis voor dit vlees aanwezig of ontwikkeld is. De berekende kostprijs per kg geslachtgewicht ligt hoger dan de opbrengstprijs bij de huidige prijsverhoudingen. Voor jong rundvlees liggen de kostprijsindicatie en de huidige opbrengstprijs dicht bij elkaar.

Conclusies en aanbevelingen

Uit het onderzoek blijkt dat het afmesten van uitstootkoeien uit de biologische melkveehouderij zowel technisch als economisch zeer goed mogelijk is. Ook in de markt is voldoende ruimte om het vlees van deze dieren op te nemen, zodat er minder dieren geïmporteerd hoeven te worden. Het is dan wel noodzakelijk om de kwaliteit van de keten te verbeteren, zodat melkveehouders het vertrouwen in de slachterij herwinnen en geldstromen transparant worden. Bovendien is het wenselijk de melkveehouders te trainen en te begeleiden bij het afmesten.

Verwaarding van de afgevoerde nuchtere kalveren op biologische is wijze technisch gezien goed mogelijk, maar de kostprijs ligt hoger dan de opbrengstprijs bij de huidige prijsverhoudingen. Qua kostprijs lijkt jong rundvlees het meest perspectiefvol. Aanbevolen wordt samen met retail en de maatschappelijke organisaties concepten uit te werken om dit vlees goed tot waarde te kunnen brengen.

Er wordt gepleit voor marktonderzoek naar specifieke biologische vleesproducten (rundersnippers en jong rundvlees). Daarnaast is onderzoek gewenst naar onderbouwing van de technische uitgangspunten voor de verschillende productiesystemen.

Wilt u het hele praktijkrapport lezen? Dat kan. Bestel praktijkrapport&nbsp12 hier voor de prijs van 17.50 of lees het praktijkrapport in PraktijkNet.

Rundvee praktijkrapport 12: Verwaarding van rundvlees uit de Nederlandse biologische melkveehouderij - 2002 - 39 pagina's

Oudste praktijkrapport Vorige praktijkrapport Overzicht alle praktijkrapporten Volgende praktijkrapport Nieuwste praktijkrapport

Zie ook:

Biologisch boeren, is samen produceren
Biologisch staat stevig in de schoenen
Ontwikkelingen in de biologische melkveehouderij gaan door Bioveem: een onderzoeksplan per bedrijf
Aver Heino bewijst dat biologische melkveehouderij op moderne manier kan

---

© Praktijkonderzoek Veehouderij - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 29-10-2002 13:49.