Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie trekt 100.000,- uit voor onderzoek wonen, zorg, welzijn

29-10-2002
De provincie Utrecht start een onderzoek naar vraag en aanbod van woon-, zorg- en welzijnsvoorzieningen tot 2020. Het gaat om vraag en aanbod van zorg, zorgwoningen en welzijnsvoorzieningen bij verstandelijk gehandicapten, geestelijk gehandicapten, mensen met een functiebeperking en ouderen. Er is dringend behoefte aan een actueel overzicht, waarop de provincie haar beleid kan baseren. Het onderzoek moet een beeld opleveren op provinciaal niveau, gemeentelijk niveau, op het niveau van streekplandeelgebieden en op het niveau van zorgregio's. Het cijfermatig onderzoek moet de basis vormen voor regionale afspraken tussen de partijen over te realiseren woon-zorgvoorzieningen. Vervolgens kan de stap gemaakt worden naar realisering op lokaal niveau van woon-zorgzones en welzijnsprogramma's van gemeenten.

Het onderzoek vloeit voort uit het uitvoeringsprogramma van de provinciale woonvisie 'Oog voor Wonen' en uit de integrale visie op zorg. Om de kwaliteit van Wonen, Zorg en Welzijn te verbeteren, is een helder inzicht in de cijfers nodig en heldere definities, zodat alle partijen over dezelfde grootheden en begrippen praten. Daarom zijn de externe overlegpartners nadrukkelijk betrokken via een externe begeleidingscommissie.
De onderzoeksgegevens zullen worden gebruikt voor het streekplan, de verstedelijkingsafspraken, de sectorale en integrale regiovisies zorg, voor de al bestaande monitoring per doelgroep en voor de advisering over bouw- en verbouwplannen van zorginstellingen. De informatie wordt verder gebruikt om samen met aanbieders, financiers en gebruikers van wonen en zorg en welzijn bij te dragen aan een voldoende en gevarieerd aanbod van woon- , zorg- en welzijnsvoorzieningen voor de onderscheiden doelgroepen in de provincie Utrecht.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030- 258 32 07 of Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl