Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie verleent concessie busvervoer Utrecht-Oost aan Connexxion

29-10-2002
Gedeputeerde staten van Utrecht en de vervoersmaatschappij Connexxion hebben overeenstemming bereikt over de exploitatie van het busvervoer voor Utrecht-Oost voor het jaar 2003. Gedeputeerde Staten heeft de huidige vergunning van de concessie Utrecht-Oost voor een periode van een jaar met het vervoerbedrijf Connexxion verlengd. Gedeputeerde Staten hebben de afspraken met Connexxion op 29 oktober j.l. bekrachtigd. Naast de financiële middelen voor de exploitatie van de dienstregeling worden extra middelen ter beschikking gesteld om de toegankelijkheid te verbeteren en sociale veiligheid in Utrecht-Oost te vergroten.

Dienstregelingplan.
De rijksoverheid heeft in de miljoenennota voor de periode 2003 tot en met 2006 een bezuiniging van ongeveer 12% op het openbaar vervoer aangekondigd. Voor het openbaar vervoer betekent dit de komende jaren dus zwaar weer en het voorzieningenniveau komt daardoor onder grote druk te staan. Gedeputeerde Staten vindt de voorgestelde bezuinigingen van het Rijk onacceptabel en zal alles in het werk stellen om het voorzieningenniveau van de dienstregeling te behouden. Met Connexxion is in ieder geval voor 2003 de afspraak gemaakt om het huidige voorzieningenniveau te handhaven. Samen met het vervoerbedrijf is de huidige dienstregeling de afgelopen jaren namelijk zorgvuldig opgebouwd uit een uitstekend dekkend netwerk van snelle verbindende en ontsluitende lijnen, waarbij iedere kern zoveel mogelijk wordt ontsloten. Een verdere vermindering van het netwerk betekent een voor de klant voelbare verslechtering. Met een gerichte marketing campagne zal Connexxion de mogelijkheden van het busvervoer regelmatig onder de aandacht van de reiziger brengen.

Toegankelijkheid en sociale veiligheid
De provincie stelt extra middelen beschikbaar voor het verbeteren van de toegankelijkheid van de bussen en de veiligheid in en rondom de bussen. Connexxion zal het aantal lage vloerbussen in Soest en Leusden uitbreiden. Voorts is met hen afgesproken, dat zij op korte termijn voorstellen doen welke lijnen concreet voor aanvullende maatregelen in aanmerking komen. Om de sociale veiligheid verder te vergroten wordt het aantal bussen met camera's uitgebreid en wordt daarnaast extra controlerend personeel ingezet. Inmiddels wordt het aantal abri's met verlichting ook flink uitgebreid. Dit is een eerste pakket van maatregelen om de toegankelijkheid en de sociale veiligheid de komende jaren te vergroten.

Meer informatie: Tom Wouters, telefoon 030-258 37 13 of Tom.Wouters@provincie-utrecht.nl