Provincie Noord-Brabant


Ruim 5,1 miljoen euro Europese subsidie voor grensoverschrijdende
projecten binnen Benelux Middengebied





Persbericht







30 oktober 2002





Ruim 5,1 miljoen euro Europese subsidie voor grensoverschrijdende projecten binnen Benelux Middengebied




De Euregio Benelux Middengebied biedt de mogelijkheid aan kansarme jongeren en mensen met een lichamelijke beperking volop te laten participeren aan het maatschappelijk leven. Hiervoor heeft de Euregio Benelux Middengebied ruim 1,7 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit het Europese subsidieprogramma Interreg IIIA. Ook krijgt een grensoverschrijdend natuurproject ruim 2,9 miljoen euro subsidie. Een internationaal grensoverschrijdend cultureel-toeristisch evenement en een gemeenschappelijke tentoonstelling van een Belgisch en een Nederlands museum ontvangen bijna 0,5 miljoen euro. De stuurgroep die de projecten beoordeelt heeft hiertoe op 28 oktober besloten. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 5,1 miljoen euro.


De stuurgroep euregio Benelux Middengebied bestaat uit gedeputeerden van de provincies Noord-Brabant, Vlaams Brabant, de beide Limburgen en de provincie Antwerpen en vertegenwoordigers van de Belgische en Nederlandse overheid. Zij staat onder voorzitterschap van de Noord-Brabantse gedeputeerde van economische Zaken en arbeidsmarktbeleid, Onno Hoes.


Het Interreg IIIa programma is een Europees programma gericht op de grensoverschrijdende samenwerking tussen deze vijf provincies op onder meer economisch, maatschappelijk en cultureel terrein. Tot 2006 is in totaal 63 miljoen euro beschikbaar voor cofinanciering. Voorwaarde is wel dat de ingediende projecten worden meegefinancierd door de projectpartners.


De gehonoreerde projecten zijn:



Libretto van gemeente Venlo; Federatie Gehandicaptenorganisaties Limburg, Sittard; Landelijk Bureau Toegankelijkheid, Maarssen;


Het project heeft als doel het opzetten van een eenvormige informatievoorziening over de fysieke toegankelijkheid van gebouwen en leefomgevingen voor mensen met beperkingen (gehandicapte mensen, chronisch zieken, ouderen met een ouderdomsbeperking, etc.) die via internet te raadplegen zijn.
Dit project wil ook een bijdrage leveren aan de concrete verbetering van de toegankelijkheid van de regio. Deze toegankelijkheid is immers een basisvoorwaarde voor mensen met een handicap om deel te nemen aan het maatschappelijke leven. Een betere toegankelijkheid betekent bovendien een hoger gebruikscomfort voor iedereen. Door de vergrijzing van de bevolking zal de nood aan toegankelijke voorzieningen sterk toenemen. Bedoeling is om na de projectperiode de ontwikkelde databases open te stellen voor alle betrokken in Vlaanderen en Nederland en verder aan te vullen met nieuwe gegevens uit heel Vlaanderen en Nederland.


Looptijd van het project

7 oktober 2002 tot en met 6 oktober 2005

Kosten- en financieringsplan:

Totale projectkosten ¤ 643 498

Interreg ¤ 320 658
Cofinanciering ¤ 322 840



Grensoverschrijdend Landschap Kempen~Broek

Van Provincie Limburg, Hasselt; Limburgs Buro voor Toerisme, Lottum; Provincie Limburg, Maastricht;Stad Bree; Gemeente Kinrooi; Gemeente Weert; Vereniging Natuurmonumenten, Eindhoven; Natuurpunt-beheer vzw, Mechelen; Stichting Limburgs Landschap, Heusden-Zolder; Vlaamse Landmaatschappij, Diest; Waterschap Peel en Maasvallei, Venlo.


Doel van het project

De partners in het Platform Kempen~Broek hebben als doel om één samenhangend, grensoverschrijdend landschap Kempen~Broek "met een duidelijk herkenbaar gezicht" te creëren. Hiervoor willen ze structureel en grensoverschrijdend samenwerken rond het behoud en de bescherming van de natuur, het landschap en de cultuurelementen in Kempen~Broek en de uitwerking van grensoverschrijdende recreatieve routes.


Looptijd van het project:

4 september 2002 tot en met 3 september 2005

Kosten- en financieringsplan:

Totale projectkosten ¤ 6 056 625

Interreg ¤ 2 961 038,60
Cofinanciering ¤ 3 095 586,40






Project Leer- en werkcentrum La Gileppe

van

Jongerenwerking Pieter Simenon, Lommel; Centrum Neerhof, Turnhout; De Wissel, Leuven; Leeuwenborgh opleidingen, Sittard


Doel van het project

Het ontwikkelen, testen en uitvoeren van scholings-/opleidingstrajecten op de terreinen van horeca, ecologisch natuuronderhoud en buitensport, specifiek voor doelgroep van kansarme jongeren met een meervoudige problematiek, met als afsluiting erkende (deel-)certificaten en stageplaatsen in de regio van herkomst.


Looptijd van het project:

23 mei 2002 tot en met 23 mei 2003

Kosten- en financieringsplan:

Totale projectkosten ¤ 2 918 623,14
Interreg ¤ 1 459 311,57


















Project Tempus Arti

Van Stad Landen, stad Zoutleeuw, gemeente Linter, gemeente Schijndel, gemeente Sint-Michiels-Gestel, provincie Vlaams-Brabant


Doel van het project

De ontwikkeling van een internationaal, grensoverschrijdend en driejaarlijks terugkerend cultureel-toeristisch evenement.
Beide streken werken tezamen een parcours uit waar kunstwerken worden geplaatst in landschappelijk en cultuur-historisch interessante sites. Via gerichte werving worden toeristen uit de brede omgeving en de lokale bevolking aangesproken kennis te maken met de streek en er enkele dagen te verblijven.
Het project leent zich bij uitstek om een brede groep van burgers te laten kennis maken met Europees samenwerken, maar ook met het natuurlijke en culturele erfgoed van de eigen regio en andere regio's in het Benelux Middengeibed.
Het project wil een pilot zijn rond internationaal samenwerken ivm kunstevenmenten en wil de ervaringen hiervan uitdragen naar het gehele BMG-gebied. Als één van de acties in het project wordt een vervolgevenement voor 2006 voorbereid, met medewerking van andere regio's uit het Benelux Middengebied. Het gaat m.a.w. over een groeiconcept dat metterijd een impact zal hebben op het volledige programmagebied.


Looptijd van het project

1 juni 2002 - 31 december 2003



Kosten- en financieringsplan

Totale kosten : 217.450 EUR

Interregbijdrage : 108.725 EUR
Totale cofinanciering : 108.725 EUR



De vier jaargetijden

van

Stichting Noordbrabants Museum (s' Hertogenbosch) en Stedelijk Museum Vanderkelen (Leuven)


Doel van het project

De basis leggen voor een duurzame samenwerking tussen beide musea en op termijn ook andere musea in het Benelux Middengebied. Deze basis legt men via de concipiëring en organisatie van een tentoonstelling rond de gemeenschappelijke geschiedenis van beide regio's (hertogdom Brabant), die overigens nog meer dan voldoende inspiratie kan leveren voor toekomstige structurele en projectmatige samenwerking. Het titel de "vier jaargetijden" verwijst naar het thema van de seizoenen, dat vaak terug te vinden is in allerlei kunstuitingen.


De structurele samenwerkingsmogelijkheden voorziet men met name op het vlak van de wederzijdse benutting van elkaars internationale netwerken bij de organisatie van nieuwe initiatieven, de kennisdeling zowel op inhoudelijk vlak als op technisch vlak en de samenwerking op het terrein van de vermarkting. De intiatiefnemers ondertekenden een intentieverklaring waarin zij zich engageren om de opgedane ervaringen uit te dragen naar andere musea in het BMG-gebied.
Voor 2005 plannen de projectpartners trouwens reeds een nieuw gemeenschappelijk initiatief met als thema 'de scheiding der Nederlanden'.


Looptijd van het project

1 juli 2002 30 november 2003



Kosten- en financieringsplan

Totale kosten : 716.652 EUR

Interregbijdrage : 348.000 EUR

Totale cofinanciering : 358.326 EUR



Voor algemene informatie:

Mw.. I. Joosten, programma secretaris Euregio Benelux Middengebied (Interreg IIIA), tel. 0032-14711140 of 0031-6 226 96 492.