Vervolgvel Ingezonden persbericht


Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 22 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen
persbericht
29 oktober 2002 C 045

Nijmegen wil meer natuur in de stad

Biodiversiteit wordt in kaart gebracht

Gemeente Nijmegen wil de natuur in de stad een duidelijke plek geven, de aanwezige natuurwaarden versterken en waar mogelijk uitbreiden. Het gemeentebestuur laat daarvoor in 2003 een biodiversiteitsplan opstellen.

Onlangs hebben de afdeling Milieukunde en het Nederlands Centrum voor Natuuronderzoek van de Katholieke Universiteit Nijmegen daarvoor een haalbaarheidsstudie afgerond. Uit onderzoek blijkt dat veel organisaties, deskundigen en bewoners willen meewerken.

Natuur in de stad
De rol van natuur in de stad wordt steeds meer onderkend. Natuur in de stad is een belangrijke waarde, waardoor de stad aantrekkelijker wordt om te wonen, te werken en te recreëren. Groengebieden vormen een rustpunt in het hectische stadsleven. Omgekeerd is de stad een leefgebied voor veel soorten planten en dieren. Dit geldt zeker voor Nijmegen, dat met haar unieke ligging met de stuwwal aan de ene kant en de rivier aan de andere kant een groot scala aan bijzondere soorten herbergt. Deze grote verscheidenheid aan soorten en de omgeving waarin die soorten leven, wordt wel de biodiversiteit van de stad genoemd.

Van de ongeveer 1.350 soorten planten van de Nederlandse flora komen er zo'n
1.000 voor in het Rijk van Nijmegen. Ruim 700 van deze soorten zijn waargenomen in het stedelijke gebied.

Haalbaarheidsonderzoek
Om de problematiek en de mogelijkheden in beeld te brengen is een haalbaarheidsonderzoek gestart. Samen met de gemeente Nijmegen heeft de afdeling Milieukunde en het Nederlands Centrum voor Natuuronderzoek van de Katholieke Universiteit Nijmegen onderzocht of het haalbaar is de biodiversiteit van Nijmegen in beeld te brengen. Een belangrijk onderdeel van de studie was te onderzoeken welke rol bewoners en andere belangstellenden en deskundigen kunnen hebben en willen nemen bij het verder uitwerken van een biodiversiteitplan. Uit onderzoek blijkt dat veel organisaties, deskundigen en bewoners willen meewerken.

Biodiversiteitplan
In dit plan van aanpak wordt aangegeven welke gebieden een hoge natuurwaarde bezitten en waar deze in potentie aanwezig zijn. De wijze waarop we om moeten gaan met beschermde plant- en diersoorten en Rodelijst-soorten moet helder worden. Daarnaast worden projectenvoorstellen benoemd en nader uitgewerkt die gericht zijn op het verder optimaliseren van de biodiversiteit. Dit kunnen (her)inrichtingsvoorstellen zijn of een andere aanpak in het onderhoud en beheer van groengebieden. De volledige inventarisatie vergt meer tijd. Het streven is medio 2006 de flora en fauna van de stad in kaart te hebben gebracht.

Naast de kansen voor de natuur in de stad, zijn er ook steeds meer bedreigingen. De ruimte in de stad is schaars. De behoefte aan nieuwe bouwlocaties en andere stedelijke ontwikkelingen vraagt om een zorgvuldige afweging. Inzicht in de aanwezige natuurwaarde en het voorkomen van beschermde en bedreigde plant- en diersoorten zijn belangrijk. Wanneer deze gegevens bekend zijn kan hier in een vroeg stadium rekening mee worden gehouden.

Samenwerking met velen
Een biodiversiteitplan op zich is geen nieuw fenomeen, maar de wijze waarop dit plan vorm krijgt is wel vernieuwend. Het plan wordt opgesteld via een interactief proces waarbij milieu- en natuurorganisaties, bewonersgroepen, geïnteresseerde bewoners en andere overheden betrokken worden. In Nijmegen is veel deskundigheid op het gebied van flora en fauna en natuur in de stad aanwezig. Daarvan wordt bij het opstellen van het biodiversiteitplan wordt gebruik gemaakt.
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 3292380

Alle informatie in dit emailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.