DELOITTE & TOUCHE

Midden- en Kleinbedrijf voorziet minder banengroei

Amsterdam, 29 oktober 2002 : Hoewel ruim de helft van alle Midden- en Kleinbedrijven (MKB) groei als bedrijfsdoelstelling heeft, neemt het merendeel van deze bedrijven in de komende twee jaren genoegen met stabiliteit en continuïteit. Verder is het aantal bedrijven dat groei in werkgelegenheid verwacht ten opzichte van de afgelopen twee jaar met eenderde verminderd. Dat zijn de belangrijkste resultaten van het onderzoek 'Groeipatronen in het MKB'. Dit is een door onderzoeksbureau EIM in opdracht van Deloitte & Touche uitgevoerd onderzoek naar de ontwikkelingen en verwachtingen in het MKB.
De uitkomsten van het onderzoek onder 605 MKB-bedrijven laten een duidelijke trendbreuk zien met het verleden. Jarenlang genoot de sector het predikaat van dé banenmotor binnen de Nederlandse economie. Inmiddels blijkt de economische tegenwind ook hier zijn sporen te hebben nagelaten. Zo realiseerde in de periode 2000/2002 29% van de MKB-groeibedrijven meer banen; voor 2002/2004 verwacht nog maar 18% van de MKB-bedrijven uitbreiding hiervan. Van de verschillende branches in het MKB springt met name de terugval in verwachte banengroei bij de Horeca (van 19-3%), de Industrie (van 45-24%) en de Bouw (van 35-22%) in het oog. De terugloop in de verwachte groei is omvangrijker bij grotere MKB-bedrijven (100-200 werknemers) dan bij de kleinere.
Een andere opvallende uitkomst is dat slechts 20% van de MKB-groeibedrijven de komende twee jaar meer wil investeren. Het werven van gekwalificeerd personeel en de economische teruggang worden door de ondervraagde MKB-ondernemers genoemd als belangrijkste knelpunt voor het realiseren van groei. Bedrijven die voor de komende twee jaren groei verwachten, zien dit vooral als een resultaat van het gevoerde bedrijfsbeleid.

Tot slot werd de deelnemers aan het onderzoek de vraag voorgelegd wat er zou gebeuren wanneer zij het in dit land voor het zeggen zouden hebben. De meest voorkomende wens bleek verlaging van de belasting, minder regelgeving met name op het gebied van ziekte en arbeidsongeschiktheid en verlaging van de loonkosten.

Deloitte & Touche is met 7500 medewerkers en met kantoren in heel Nederland de grootste organisatie op het gebied van accountancy, belastingadvies, consultancy en juridische dienstverlening. Over 2001/2002 is een jaaromzet behaald van 602 miljoen Euro. De wereldwijde Deloitte Touche Tohmatsu-organisatie heeft vertegenwoordigingen in 140 landen. Over het boekjaar 2000/2001 werd een omzet behaald van 12,4 miljard
US Dollar.

/ - / - / - / - / - / - / - /