Provincie Zeeland

Stroomstoring: problemen bij bedrijven

In de vroege ochtend van dinsdag 29 oktober, hebben bedrijven in Zeeland hinder ondervonden van een stroomstoring in een 150 KV-station van Delta Nutsbedrijven. Dow Benelux in Terneuzen en Total in Vlissingen hebben moeten affakkelen, waardoor roetvorming is ontstaan. Pechiney in Vlissingen en Air Liquide in Terneuzen in ondervonden eveneens hinder. Zo zijn bij het aluminiumbedrijf Pechiney alle milieu-installaties uitgevallen.
Boven Dow hangt nog een roetwolk. Onderzoek naar ozon, fijn stof, zwaveldioxide en stikstofoxide heeft inmiddels uitgewezen dat er op leefniveau geen verhoogde concentraties zijn. Daardoor is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Verwacht wordt dat de wolk vanzelf oplost.
In de loop van de dag moet bij een aantal eenheden van Dow nog worden afgefakkeld. Dit proces gaat gepaard met geluidsoverlast. Inmiddels is begonnen met het starten van uitgevallen processen. Daarbij wordt nagegaan of zich schade als gevolg van de storing heeft voorgedaan. Het bedrijf verwacht dat met de startfase nog enige tijd gemoeid zal zijn.
De stroomstoring, korstsluiting als gevolg van zoutaanslag op de isolatoren, deed zich even voor drie uur in de ochtend voor. De zoutaanslag was veroorzaakt door de storm van afgelopen zondag. Tegen half vijf was de storing verholpen.
De vier bedrijven hebben hun problemen tijdig gemeld aan de milieupiketdienst van de provincie.

29 oktober 2002, mw. J.C. van Nieuwenhuijze. Tel. 0118-631402, nr. 68/02.