DaimlerChrysler Nederland

DaimlerChrysler: significante verbetering resultaten in derde kwartaal 2002

In het derde kwartaal van 2002 zette DaimlerChrysler, ondanks de moeilijke marktomstandigheden, de positieve trend van het tweede kwartaal voort. De bedrijfswinst (zonder eenmalige effecten) groeide van ¤0,7 miljard in het derde kwartaal van 2001 naar ¤1,7 miljard.

Het nettoresultaat (exclusief eenmalige effecten) nam in het derde kwartaal toe van ¤0,3 miljard naar ¤0,9 miljard (+214%). Het nettoresultaat per aandeel steeg 214% tot ¤0,88. Er werden 1,1 miljoen voertuigen afgezet (7% meer dan in het derde kwartaal 2001) in veelal krimpende markten. De totale omzet steeg 1% naar ¤36,3 miljard. Gecorrigeerd naar wisselkoerseffecten nam de omzet 6% toe.

Inclusief eenmalige effecten kwam de bedrijfswinst uit op ¤1,5 miljard en is daarmee gelijk aan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Eenmalige kosten waren er door reorganisatiemaatregelen bij de Bedrijfswagen Divisie, de Services Divisie en de Chrysler Group. De positieve cijfers van het vorige jaar werden destijds beïnvloed door hoge eenmalige inkomsten uit de integratieactiviteiten bij Airbus. Het nettoresultaat en nettoresultaat per aandeel (inclusief eenmalige effecten) was deze keer daarom lager dan vorig jaar, respectievelijk ¤0,8 miljard en ¤0,77.

De eerste negen maanden van 2002 behaalde DaimlerChrysler een bedrijfswinst van ¤4,7 miljard, veel beter dan het resultaat in dezelfde periode vorig jaar (0,8 miljard). Inclusief eenmalige effecten kwam de bedrijfswinst uit op ¤6,3 miljard, vergeleken met een verlies van ¤1,3 miljard in 2001. Deze verbetering kwam met name door de succesvolle reorganisatieactiviteiten bij de Chrylser Group en Freightliner.

In de eerste negen maanden van dit jaar zorgden DaimlerChryslers industriële activiteiten voor een Free Cash Flow van ¤8,5 miljard, vergeleken met een Netto Cash Outflow van ¤0,7 miljard in dezelfde periode vorig jaar. De politieke en economische onzekerheid nam verder toe in het derde kwartaal; DaimlerChrysler blijft daarom voorzichtig in haar uiteindelijke schatting voor 2002. Bij stabiele marktontwikkelingen verwacht DaimlerChrysler op dit moment een bedrijfswinst (exclusief eenmalige effecten) van meer dan ¤5 miljard voor het gehele jaar 2002.

24 Oktober 2002