Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Metaal en electro is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

29-10-2002

Kamer moet op Elf Werventocht

CNV Metaal en elektro nodigt vandaag leden van de Tweede Kamer uit voor een Elf Werventocht door de provincies Friesland en Groningen. Dit gebeurde tijdens een door de provincie Friesland georganiseerd gesprek met Tweede Kamerleden over de precaire positie van de Noordelijke scheepsbouwers.

In het gesprek brengt bestuurder Anton Meijerman van CNV Metaal en elektro onder meer naar voren dat er blijvende maatregelen moeten worden genomen om de Noordelijke scheepsbouw te steunen. Deze werven hebben, evenals de overige werven in Nederland, niet alleen last van valse concurrentie door Zuid-Korea, maar dreigen ook binnen de Europese Unie met concurrentienadeel te worden geconfronteerd doordat landen als Italië, Duitsland en Spanje hun werven met aanzienlijk meer geld steunen. Zo heeft Spanje een belastingfaciliteit die voordeel oplevert tot 20 à 25 procent van de orderwaarde. Meijerman: "Wanneer de Noordelijke scheepsbouw verdwijnt of wordt gemarginaliseerd, treft het niet alleen 1.500 werknemers van werven, maar ook nog eens 3.000 werknemers in de noordelijke toeleverende bedrijven." Verder vindt CNV Metaal en elektro dat wanneer Nederland wil opereren als kennisland, er sprake is van kennisvernietiging wanneer de scheepsbouw niet structureel wordt gesteund. "Er is sprake van een technologisch hoogwaardige bedrijfstak. Wanneer die teloor gaat, verdwijnen banen, kennis en opleidingen."

Onlangs maakte de Europese Commissie bekend dat het tot 1 april 2004 is toegestaan werven te steunen tot maximaal 6 procent van de orderwaarde. Voormalig minister Heinsbroek stelde 60 miljoen euro beschikbaar, minder dan zes procent.