Gemeente Hoogeveen

30 oktober 2002
Inhoud


* Wat mag en moet bij slopen asbest *

* Nieuw raadslid voor Groen Links *

* Op eerste plaats met de website *

* Meerjarenbegroting op het internet *

* Inzameling van kleding *

* Oud papier *

* Trouwen op het internet *

* Geen spreekuur *

* Vlinderbrug definitief open voor verkeer *
* Kampioenschap koersbal in Hoogeveen voor tiende keer *
+ Verkiezingen gemeenteraad *

+ Verklaring acceptatiemelding art. 8.19 van de Wet Milieubeheer *

+ Kapvergunningen *

+ Wet milieubeheer *

+ Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 3 Wet op de
+ Toepassing artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening *
+ Toepassing vrijstellingsbepaling van het bestemmingsplan *
Wat mag en moet bij slopen asbest

Asbest. Iedereen weet er wel iets van. Dat geldt ook voor de regels rond het slopen van asbest. Iedereen kent de mannetjes in de witte maanpakken, maar wanneer heb je een asbestsloopbedrijf nodig en wanneer kun je zelf aan de slag zonder risico's voor je eigen gezondheid en die van anderen? En wat moet je daarvoor regelen bij de gemeente?

Asbest is een gevaarlijke stof door de losse vezels waaruit het is opgebouwd. Als je die vezels langdurig inademt kan dat longkanker of stoflongen tot gevolg hebben. Asbest is jarenlang verwerkt in allerlei materialen zoals: golfplaten, tapijt, bepaalde isolatiematerialen en huishoudelijke apparaten. Vanwege de gevaren zijn er regels opgesteld voor sloopwerkzaamheden waarbij asbest in het geding is.

Gevaarlijk

Zolang asbest netjes in materialen vast blijft zitten (hechtgebonden), is er meestal geen gevaar voor de gezondheid. De gevaren ontstaan als u het asbest gaat bewerken bijvoorbeeld bij een verbouwing. Bij activiteiten als zagen, boren of slopen, kunnen er vezels loskomen en is voorzichtigheid dus geboden.

Vooraf regelen

U mag nooit asbest verwijderen zonder vergunning of toestemming van de gemeente. Voor de verwijdering van asbest heeft u in principe een sloopvergunning nodig. In bepaalde gevallen kunt u volstaan met een schriftelijke sloopmelding. Op deze schriftelijke sloopmelding dient u wel toestemming te hebben gekregen van de gemeente.

De mogelijkheid van de sloopmelding geldt alleen voor particulieren die sloopwerkzaamheden verrichten in of aan de woning, woonwagen, logiesverblijf of bouwwerken bij het woonhuis zoals garages, schuurtjes of afdakjes. Ondernemers moeten altijd een sloopvergunning aanvragen.

Sloopbedrijf

Als een sloopvergunning verplicht is, dan dient er ook een sloopbedrijf aan te pas te komen dat is gecertificeerd voor het slopen van asbest.

Als u kunt volstaan met een sloopmelding, dan mag u het asbest zelf verwijderen. U moet zich wel houden aan de regels die hiervoor gelden De beschermende maatregelen staan beschreven in een folder van het ministerie van VROM die ook verkrijgbaar is bij de gemeente.

Sloopmelding

U kunt volstaan met een schriftelijke sloopmelding als het gaat om de volgende asbesthoudende materialen:

* gelijmde vloerbedekking met asbest.

* gelijmde vloertegels met asbest.

* geschroefde bouwmaterialen met hechtgebonden asbest aan de binnenzijde van het bouwwerk.

* geschroefde platen met hechtgebonden asbest aan de buitenzijde van het bouwwerk met een maximale oppervlakte van 50 m2.

Voor al deze vier categorieën geldt dan ook nog dat het moet gaan om een hoeveelheid van minder dan 10 m3 (een grote afvalcontainer vol).

Standaardformulier

U dient de sloopwerkzaamheden van het asbest vooraf via een standaardformulier aan de gemeente te melden. Wanneer u dit formulier opstuurt naar de gemeente, ontvangt u binnen acht dagen na ontvangst bericht terug. Nog makkelijker is om even langs te komen bij de Centrale Balie van de afdeling Bouwen en Wonen in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24. Hier handelen onze medewerkers de sloopmeldingen direct af. Als uw sloopmelding voldoet aan de regels, krijgt u meteen toestemming. Voor het in behandeling nemen van een sloopmelding betaalt u ¤ 14,70.

Wanneer

In onderstaande gevallen heeft u bij het slopen van asbest altijd een sloopvergunning - en dus een gecertificeerd sloopbedrijf -nodig:
* Als u het asbest moet zagen of breken, of wanneer het vastgespijkerd zit.

* Als het gaat om ernstig verweerde asbestmaterialen; er is dan sprake van niet hechtgebonden asbest.

* Als het gaat om (golf)platen aan de buitenzijde met een oppervlakte van meer dan 50 m2.

* Als de totale hoeveelheid sloopafval (inclusief het asbest) meer is dan 10 m3.

* Als u een bedrijf vertegenwoordigd; bedrijven (ook zelfstandige ondernemers) hebben altijd een

* sloopvergunning nodig.

Hoe

U kunt de benodigde aanvraagformulieren voor een sloopvergunning met toelichting ophalen bij de Centrale Balie van de afdeling Bouwen en Wonen in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24. De gemeente is verplicht u binnen dertien weken na indiening te laten weten of de vergunning wordt verleend. Voor de aanvraag van een sloopvergunning bent u ¤ 60,- verschuldigd.

Asbesthoudend

Heeft u afval waar asbest in zit, dan moet u dat binnen twee weken afvoeren. Dat mag alleen in afgesloten plastic verpakking van minimaal 0,2 mm dik met de sterkte van KOMO-zakken. U kunt het afval inleveren bij Essent Milieu in Wijster of op de Milieustraat op de gemeentewerf aan De Vos van Steenwijklaan. Daar kunt u terecht - met uw milieustraatpas - als het asbest goed is verpakt in doorzichtig plastic en nat is gemaakt. Alleen op woensdag tussen 9.00 en 12.00 uur en tussen 12.30 en 16.30 uur kunt u asbest inleveren.

Verpakkingsmateriaal is gratis op te halen bij de afdeling Reiniging bij de gemeentewerf.

Werkwijze

Het Ministerie van VROM heeft vastgesteld hoe u te werk moet gaan bij het slopen van asbest. De regels zijn te verkrijgen bij het ministerie, maar ook bij de gemeente. U kunt ze ook nalezen op de website van het ministerie, www.vrom.nl.

Dit artikel is ook na te lezen op de gemeentelijke website www.hoogeveen.nl. Heeft u nog vragen dan kunt u altijd bellen met de afdeling Bouw- en Woningtoezicht, tel. 291725
openbaar is begint om 18.30 uur. De agenda vemeldt onder meer:
* Onderzoek geloofsbrieven en beëdiging nieuw benoemd raadslid mevrouw R. van de Belt.

* Benoeming plaatsvervangend lid GroenLinks en benoeming leden in commissies.

* Motie van de heer Slottje (D66) met betrekking tot gevaarlijk vervoer per spoor.
Nieuw raadslid voor Groen Links
Rolien van de Belt is door GroenLinks gekozen als nieuw raadslid. Zij volgt Jan Hein op, die vanwege gezondheidsredenen en werkomstandigheden zijn functie moest neerleggen. Na de verkiezingen kwam ze als vervangend raadslid in de Commissie Samenleving.

Op eerste plaats met de website

Hoogeveen staat landelijk weer op de eerste plaats met haar gemeentelijke website. Alle gemeentelijk sites worden permanent bekeken en beoordeeld door Webdam, een platform voor overheden en internet. Dit platform maakt onder meer een prestigieuze hitlijst van websites.

Hoogeveen laat gemeenten als Rotterdam, Delft, Dordrecht, Amsterdam en Den Haag achter zich. De prestaties op inhoud en communicatie bepalen vooral het succes van de site. Ook op dienstverlening scoort Hoogeveen goed. Voor meer informatie surf naar www.hoogeveen.nl, digitaal gemeentehuis en klik op het Webdammertje op de voorpagina.

Meerjarenbegroting op het internet

De meerjarenbegroting 2003-2006 wordt op de donderdagen 31 oktober en 14 november in de gemeenteraad behandeld. De teksten uit de diverse boekwerken staan op onze Internetsite. Voor het naslaan van de cijfers blijven we voorlopig aangewezen op papier, maar voor het raadplegen van het begeleidend schrijven kunnen we terecht op internet. Surf naar www.hoogeveen.nl, digitaal gemeentehuis, politiek&bestuur, begroting 2003-2006.

Inzameling van kleding

De Vereniging Paardrijden Gehandicapten Oost zamelt van 4 tot en met 8 november kleding in. U kunt gebruikte kleding, gordijnen, beddengoed, schoeisel en andere textiel in de bezorgde plastic zak aan de straat zetten. Op de plastic zak staat op welke dag en welk tijdstip men bij u langskomt.
Oud papier
De Prof. Titus Brandsmaschool zamelt vanaf vandaag, woensdag, tot en met vrijdag 1 november oud papier in. De container staat tot en met vrijdag 12.00 uur achter de school op het Blankensplein.

Basisschool De Regenboog haalt in Noordscheschut op zaterdag 2 november oud papier op. Dat gebeurt tussen 9.00 en 12.00 uur.

De Jeugdraad van de Hervormde en Gereformeerde in zamelt zaterdag 2 november oud papier in. Het papier wordt opgehaald vanaf 9.00 uur. Ook staat er een container bij de Gereformeerde kerk aan de Hoogeveenseweg in Pesse.

Het Comité Ouderen Geref. Kerk Vrijgemaakt houdt zaterdag 2 november een papierinzameling. Er staan twee containers bij de Euromaster aan de Griendtsveenweg 2. U kunt oud papier brengen tussen 9.30 en 12.00 uur. Er is hulp aanwezig.
Trouwen op het internet
Deze week kunt u via het internet weer een huwelijk bijwonen. Vrijdag 1 november

* 16.00 Eduard Cornelis Phielix en Wilhelmina Buning
Om de trouwerijen te zien typt u: www.hoogeveen.nl en klikt u op het cameraatje.
Geen spreekuur
Het spreekuur van wethouder S. de Haan op maandag 4 november komt te vervallen.
Deze week wordt gecollecteerd voor het Diabetes Fonds Nederland. Volgende week gaan collectanten langs de deuren voor Alzheimer Vlinderbrug definitief open voor verkeer
Vlinderbrug definitief open voor verkeer. Foto: Gerrit Boer.

Begin deze maand werd de Vlinderbrug, die Erflanden verbindt met De Weide, feestelijk geopend. De fietsverbinding ging meteen weer dicht omdat de brug nog niet helemaal klaar was. Er moest nog wat werk worden verricht aan kabels en leidingen, het voetpad en het talud. Dat is nu allemaal voor elkaar. De brug is nu definitief open voor het fietsverkeer en de voetgangers (Foto: Gerrit Boer).

Kampioenschap koersbal in Hoogeveen voor tiende keer

In sporthal De Valkenlaan in Hoogeveen wordt dinsdag 5 november het gemeentelijk koersbalkampioenschap gehouden. Elf verschillende koersbalverenigingen uit de gemeente Hoogeveen (inclusief de buitendorpen) strijden om de beker. Koersbalvereniging De Juuste Koers" verdedigt haar titel.

Koersbal is een sport die voornamelijk wordt beoefend door 55-plussers. Het wordt gespeeld op een groene mat van 10 meter lang en 1,5 meter breed. Nadat een speler een klein wit balletje heeft gegooid moeten de overige spelers proberen hun bruine of zwarte bal zo dicht mogelijk bij het witte balletje zien te krijgen. Wie het dichtst bij de kleine bal ligt, scoort de meeste punten. Het verschil met jeu de boules is dat je de bal niet mag gooien, maar moet rollen. Doordat de bal niet rond maar afgeplat is kan men hem laten "koersen".

Organisatie

De organisatie van dit kampioenschap is in handen van de Stichting Sportstimulering Hoogeveen en koersbalvereniging Hoger Op in Hoogeveen. De opening van het toernooi zal verricht worden door Silke van Bovene, beleidsmedewerkster sport van de gemeente Hoogeveen, verricht de opening van het toernooi. Dat gebeurt om 09:15 uur. Publiek is van harte welkom. De toegang is gratis. Mededelingen
Verkiezingen gemeenteraad
Benoeming lid van de gemeenteraad
De voorzitter van het centraal stembureau voor de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Hoogeveen maakt ingevolge artikel W 7 van de Kieswet bekend, dat het besluit van 25 oktober 2002 waarbij mevrouw R. van de Belt te Hoogeveen is benoemd verklaard tot lid van de gemeenteraad wegens ontslag van de heer J. Hein bij het gemeentehuis voor een ieder ter inzage is gelegd.

Verklaring acceptatiemelding art. 8.19 van de Wet Milieubeheer

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen, maken met inachtneming van het bepaalde in de artikelen 8.19 van de Wet Milieubeheer en 6.1 van het Inrichtingen- en Vergunningenbesluit Milieubeheer bekend, dat op 27 september 2002 meldingen zijn geaccepteerd van: A. Helanco B.V., Griendtsveenweg 24 te Hoogeveen B. Spruyt Coatings Hoogeveen B.V., Industrieweg 49 te Hoogeveen C. De heer J.A. Kamp, Siberie 1 te Tiendeveen

De meldingen hebben betrekking op:
A. Het gereedmelden van het tankstation type B B. Het verplaatsen van de opslag op het open terrein en de opslag onder de overkapping naar een opslag in twee variantloodsen. Er vindt geen uitbreiding van activiteiten plaats. C. De uitbreiding van het bedrijf met een loods bestemd voor de stalling van werktuigen. Tevens zal er in deze loods een afleverhok worden gerealiseerd voor komend en gaand vee.

De onderhavige veranderingen zijn niet in overeenstemming met de voor de inrichtingen verleende vergunningen of de daaraan verbonden beperkingen en voorschriften, maar de veranderingen leiden niet tot andere of grotere nadelige gevolgen voor het milieu dan die de inrichtingen ingevolge de vergunningen en de daaraan verbonden beperkingen en voorschriften mogen veroorzaken.

De onderhavige veranderingen leiden niet tot andere inrichtingen dan waarvoor vergunningen zijn verleend. De veranderingen voldoen derhalve aan artikel 8.19 tweede lid, aanhef en onder a. Daarnaast zien wij geen aanleiding voor toepassing van de artikelen 8.22, 8.23 of 8.25 van de Wet milieubeheer, zodat de meldingen door ons zijn geaccepteerd.

De meldingen en de daarbij behorende stukken kunnen van 31 oktober 2002 t/m 12 december 2002 op werkdagen tijdens kantooruren worden ingezien bij de sector Milieu en Openbare Werken, afdeling Milieu-inspectie en -vergunningen, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen (stadskantoor). Indien gewenst kan een mondelinge toelichting worden verkregen.

Belanghebbenden die zich niet kunnen verenigen met de besluiten inzake de afgifte van de verklaring kunnen tegen de besluiten tot en met 12 december 2002 bezwaar maken bij ons college. Daarnaast kan bij de voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek worden ingediend tot het treffen van een voorlopige voorziening. Het adres is Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Kapvergunningen

De gemeente Hoogeveen heeft een kapvergunning verstrekt aan:
* Woonconcept, Stephensonstraat 1, Hoogeveen,voor 1berk aan de Albert Rozemanstraat 49;

* Woonconcept, Stephensonstraat 1, Hoogeveen, voor 1 berk aan de Jan Dekkerstraat 30.
Tegen deze verleende vergunningen kan binnen zes weken na dagtekening van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders.
Wet milieubeheer
Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogeveen maken met inachtneming van het bepaalde in de artikelen 3:31 juncto 3:19, tweede lid, onder b van de Algemene Wet Bestuursrecht bekend, dat zij naar aanleiding van het verzoek van de heer H. Vos voornemens zijn over te gaan tot het intrekken van de op 15 januari 1997 verleende milieuvergunning voor het oprichten en in werking hebben van een melkrundvee- en mestvarkenshouderij, gelegen aan de Brandligtswijk 6 te Elim.

De reden van het verzoek is gelegen in het feit dat de heer Vos deelneemt aan de Regeling Beëindiging Veehouderijtakken 2e tranche van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie voor beëindiging van een veehouderijtak in het kader van deze regeling is dat de milieuvergunning voor de veehouderij wordt ingetrokken.

Na toetsing van het verzoek is ons niet gebleken dat zich bij inwilliging hiervan feiten en/of omstandigheden voordoen waartegen het belang van de bescherming van het milieu zich verzet.

Het ontwerp-besluit en andere op deze zaak betrekking hebbende stukken liggen vanaf 31 oktober 2002 tot en met 14 november 2002 op werkdagen tijdens kantooruren ter inzage bij de sector Milieu en Openbare Werken, afdeling Milieu-inspectie en -vergunningen, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen (stadskantoor). Indien gewenst kan een mondelinge toelichting op de stukken worden verkregen. Op verzoek kunnen de stukken op dinsdagen ook buiten kantooruren worden ingezien. De stukken zullen dan van 16.00 tot 19.00 uur ter inzage worden gelegd in het gemeentehuis (bodekamer, Raadhuisplein).
Na deze periode zijn de stukken uitsluitend tijdens de kantooruren op genoemde afdeling in te zien. Deze regeling geldt gedurende de gehele procedure, dat wil zeggen tot het einde van de termijn waarbinnen beroep kan worden ingesteld tegen ons besluit op het verzoek.

Gemotiveerde bedenkingen tegen het ontwerp-besluit kunnen schriftelijk door een ieder tot en met 14 november 2002 bij ons worden ingediend. Degene, die schriftelijk zijn bedenkingen tegen het ontwerp inbrengt, kan vragen zijn persoonlijke gegevens niet bekend te maken. Een verzoek daartoe moet schriftelijk tegelijkertijd met zijn bedenkingen bij ons worden ingediend.

Tot slot vestigen wij er uw aandacht op, dat alleen zij, die bedenkingen hebben ingebracht op de vorenomschreven wijze, alsmede zij, aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerp-besluit, naar aanleiding van ons besluit te zijner tijd bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep kunnen instellen.
Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening voornemen om met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Landelijk Gebied ten behoeve van de volgende bouwaanvraag:
* B en R. Strijker, voor het vergroten van de verkoopruimte van het tuincentrum Krakeel 26a te Noordscheschut.
De bouwaanvraag ligt met ingang van 31 oktober 2002 gedurende vier Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk zijn inspraakreactie Toepassing artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Stadscentrum ten behoeve van de volgende bouwaanvraag:

* Gemeente Hoogeveen (sector MOW), voor het tijdelijk plaatsen van een zeecontainer op het Stoekeplein (nabij nummer 1) te Hoogeveen.

Het bouwplan ligt met ingang van 31 oktober 2002 gedurende twee weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van de sector bouwen & wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Gedurende deze termijn kan een ieder, bij Burgemeester en Wethouders, schriftelijk zijn zienswijze naar voren brengen tegen het verlenen van vrijstelling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan, ten behoeve van de uitvoering van dit bouwplan.

Toepassing vrijstellingsbepaling van het bestemmingsplan

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van een vrijstellingsbepaling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan Erflanden 2e uitwerkingsplan vrijstelling te verlenen aan:

* L. Norel, voor het uitbreiden van de woning Winde 63 te Hoogeveen.
Het bouwplan ligt met ingang van 31 oktober 2002 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van sector Bouwen & Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Gedurende deze termijn kan een ieder, bij Burgemeester en Wethouders, schriftelijk zijn zienswijze naar voren brengen omtrent het verlenen van vrijstelling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan, ten behoeve van de uitvoering van dit bouwplan.

Ingekomen bouwaanvragen en bouwmeldingen

Wegens een technische storing in het automatiseringssysteem zullen de nieuw ingekomen bouwaanvragen en bouwmeldingen pas volgende week worden gepubliceerd.

Verleende bouwvergunningen

Bouwvergunningen

* V.V. Noordscheschut, verbouwen en uitbreiden van een kantine, Coevorderstraatweg 40, Noordscheschut

* Valenteijn J.W., uitbreiden van een woning, Valeriaan 14
* Gelen F.H., bouwen van een garage/schuur, Kraaiheidestraat 22,
* Gemeente Hoogeveen (OSW/Bouwkunde), bouwen een van berging, begraafplaats Van der Wijckstraat

* Seats & Sofa's, verbouwen van een winkel-/magazijnruimte, Groenewegenstraat 23-25

* Doorten K., bouwen van een tuinhuisje, Hoogeveenseweg 2, Tiendeveen

* Bomhof R.M., verbouwen van de woning (verlengen kap garage), Koekoeklaan 45

Bouwvergunning met instandhoudingtermijn

* Koster S.T.A., tijdelijk plaatsen van een paardenschuur, Beukenlaan 3, Fluitenberg

Gewijzigde bouwvergunning

* Meppelink H., verbouwen en uitbreiden van een woning, Bentinckslaan 16

Sloopvergunning

* Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, slopen van een diensten- en schoolgebouw en de gehele infrastructuur, Fokkerstraat 18 van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd van Hoogeveen.