Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Leidschendam, 29 oktober 2002

RND verzoekt het kabinet met klem maatregelen te heroverwegen

De maatregelen die het kabinet voornemens is uit te voeren zullen de detailhandel onevenredig hard treffen

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) heeft Minister-president Balkenende een brief gestuurd waarin hem met klem wordt verzocht de maatregelen te heroverwegen die het kabinet voornemens is uit te voeren.

Wanneer de kabinetsvoornemens door het Parlement zouden worden aangenomen, heeft dit grote gevolgen voor de Nederlandse detailhandel. Het algemeen economisch klimaat in Nederland is dit jaar verslechterd. Voorbeelden hiervan zijn het dramatisch sterk dalend consumentenvertrouwen en de afname van consumentenbestedingen. Een snel economisch herstel is daarom van groot maatschappelijk belang.

De maatregelen die het kabinet voornemens is uit te voeren zullen de detailhandel onevenredig hard treffen. De kosten voor de detailhandel zullen drastisch toenemen terwijl de opbrengsten vanwege het koopkrachtverlies van de consument zullen dalen. Voor een herstel van de structurele groei van de Nederlandse economie is lastenverlichting voor het bedrijfsleven noodzakelijk. Deze zou naar de mening van de RND kunnen plaatsvinden in de vorm van een verlaging van het tarief van de vennootschapsbelasting.

De maatregelen die de RND in zijn brief onder meer noemt, zijn:
- Het misbruik van de baatbelasting door gemeenten; dit betekent voor de detailhandel een belastingheffing zonder terecht doel t.w. verbetering van het winkelbestand.
- De afschaffing van de afschrijving op onroerend goed, die per definitie tot hogere lasten leidt.
- De afschaffing van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) voor particulieren die voor gemeenten aanleiding kan zijn gemeente-inkomsten te genereren uit verhoging van de OZB-tarieven voor bedrijven.
- De afschaffing van de Spaarloonregeling, waarvoor vakbonden bij CAO's compensatie zullen eisen.
- De afschaffing van de afdrachtvermindering (van loonbelasting en premies volksverzekeringen) lage lonen (SPAK) waardoor de loonkosten in de detailhandel sterk zullen stijgen.
De RND vreest voor een forse lastenverzwaring voor de detailhandel in samenhang met minder inkomsten als gevolg van bovenstaande maatregelen. Dit zal leiden tot grote onzekerheid in de detailhandel, hetgeen niet bijdraagt tot economisch herstel.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverengingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 12.000 vestigingen, 230.000 werknemers en een jaaromzet (in 2001) van 32 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht