Gemeente Hoogeveen

Nieuws
---

29 oktober 2002

Intentieverklaring woonzorgpark Bilderdijk getekend

In het centrum van Hoogeveen zal over enkele jaren een nieuw woonzorgpark verrijzen. Initiatiefnemers achter de plannen voor het park zijn Domesta Woonstichting, de gemeente Hoogeveen en de zorgaanbieders in Hoogeveen. Deze drie partijen hebben op 29 oktober een intentieverklaring getekend waarin zij zich uitspreken voor de ontwikkeling van een "woonzorgpark Bilderdijk". Het woonzorgpark wordt ontwikkeld op een drie hectare groot terrein rond de Bilderdijklaan en moet gaan bestaan uit ca. 200 woningen.

Doelgroep ouderen

Het woonzorgpark is nadrukkelijk gericht op de doelgroep ouderen. Dit omdat Hoogeveen de komende jaren sterk gaat vergrijzen. Speciaal voor die ouderen zullen in het park een aantal specifieke zorg- en
welzijnsvoorzieningen worden ontwikkeld. In de visie van de initiatiefnemers zijn deze voorzieningen er straks niet alleen voor de parkbewoners zelf, maar zullen alle ouderen in het centrum van Hoogeveen ervan profijt hebben.

Hoge leefkwaliteit

Domesta Woonstichting treedt op als ontwikkelaar van het woonzorgpark. Jan Vogten, directeur van Domesta: "Het woonzorgpark moet een verrassend woongebied worden met een hoge leefkwaliteit. In aanvulling op de zorgwoningen komen er ook zo'n 50 à 100 woningen voor ouderen die nog geen behoefte aan zorg hebben. Ik denk daarbij aan senioren vanaf een jaar of 55 die hoogwaardig willen wonen in een centrumomgeving dichtbij veel voorzieningen.

Gezamenlijke ontwikkeling

Hoe de woningen er uit gaan zien is bewust nog niet besloten. "Voor het woonzorgpark kiezen we ervoor om dit in samenspraak met de toekomstige bewoners te gaan vaststellen. We willen in contact komen met mensen die belangstelling hebben om over een paar jaar in het woonzorgpark te wonen. Gezamenlijk met die belangstellenden willen wij het woningprogramma concreet gaan invullen", aldus Jan Vogten.

Dichtbij centrum

De gemeente Hoogeveen is voorstander van de plannen voor het nieuwe woonzorgpark. Wethouder ruimtelijke ordening Thijs Leistra: "Er komen de komende 10 jaar zo'n 3.000 55+-ers in Hoogeveen bij. Om al die extra ouderen te kunnen huisvesten zullen we geschikte woningbouwlocaties moeten ontwikkelen. Het woonzorgpark biedt wat ons betreft daarvoor een uitgelezen kans. Het ligt vlak bij het centrum, de winkels en het openbaar vervoer. Als gemeente zien wij graag op die plek een hoogwaardig park verschijnen met een hoge kwaliteit van woningen in een woonomgeving van hoog niveau", aldus Leistra.

Klantgerichte zorg

Ruim de helft van de woningen is bedoeld voor ouderen met een zorgbehoefte. Thed van Kempen, directeur zorgverlening van Zorgpalet (Weidesteyn, Tonckenshuis en Olden Kinholt) is namens alle zorgaanbieders uit Hoogeveen betrokken bij het woonzorgpark. Hij wil de zorg naar de mensen toe brengen: "Als Hoogeveense zorgaanbieders willen wij in het woonzorgpark ruim 80 woningen ontwikkelen waarin mensen dezelfde zorg ontvangen als in een verzorgingshuis, maar zelfstandig wonen. Daarnaast willen we in een aantal aangepaste woningen kleine leefgroepen huisvesten met ouderen die zwaardere zorg en begeleiding nodig hebben. We denken dan aan het inrichten van een hofje met 5 woningen in plaats van één verpleegafdeling met 30 bewoners. We gaan dan een huiselijk woon- en leefklimaat met vanzelfsprekende veiligheid en geborgenheid combineren met zorg en begeleiding. Dat is een vernieuwende doelstelling. Hoe het er precies uit gaat zien zal bepaald gaan worden in samenspraak met vertegenwoordigers van verpleeghuisbewoners. De ontwikkeling van het woonzorgpark Bilderdijk is een unieke kans om verpleeghuiszorg klantgericht te vernieuwen.

Toekomst bestaande flats

De eerste stap op dit moment is het formuleren van een stedenbouwkundige visie voor het gebied van het woonzorgpark. Hiervoor wordt opdracht gegeven aan het bureau Rob Krier o Christoph Kohl
Architecten in Berlijn. Als die visie er ligt zal er ook duidelijkheid ontstaan over de toekomst van de vier flatcomplexen die nu nog op het terrein staan. Mogelijk zullen deze voor de nieuwe plannen moeten worden gesloopt, maar wellicht kunnen ze hierin ook worden ingepast.

Financiële bijdragen

Het ontwikkelen van de plannen wordt financieel ondersteund vanuit het Ministerie van VROM (Woonzorgstimuleringsregeling) en de provincie Drenthe (Stimulering
pilotprojecten multifunctionele zorg- en dienstencentra).

Dit is een gezamenlijk persbericht van Domesta Woonstichting, de gezamenlijke zorgaanbieders in Hoogeveen en de gemeente Hoogeveen.

Voor meer informatie kunt u bellen met Hetty Bruins, adviseur communicatie Domesta Woonstichting, telefoon 0528 - 229800.

© Copyright Gemeente Hoogeveen