Federatie van Ouderverenigingen

Helpdesk geeft duidelijkheid in ontwikkelingen gehandicaptenzorg

29 oktober 2002

Er zijn veel veranderingen op komst in de zorg voor mensen met een handicap. Veranderingen die de invloed van mensen met een handicap en hun vertegenwoordigers moet versterken. Dit vraagt om duidelijkheid. Helpdesk Kiezen doe jezelf! beantwoordt de vragen. Voor mensen met een handicap, hun ouders en vertegenwoordigers is het erg moeilijk te volgen wat er nu allemaal speelt. Welke ontwikkelingen hebben betrekking op hun situatie, wat is belangrijk om te weten etc. Om antwoord te geven op deze vragen en meer is de helpdesk Kiezen doe je zelf! geopend.

Mensen met een handicap, hun ouders of vertegenwoordigers willen afhankelijk van hun eigen voorkeuren, wensen en mogelijkheden eigen keuzes maken. Niet het aanbod moet bepalen wat de zorg moet zijn, maar de vraag van de cliënt: Wat wil ik?, moet de belangrijkste zijn. De zorg moet beter aansluiten bij de vragen van de cliënt. Om de invloed van cliënten te verbeteren, zijn er verschillende ontwikkelingen gaande in de gehandicaptenzorg.

Mensen kunnen bij de helpdesk terecht met vragen over onder meer de volgende onderwerpen:
· Rechtspositie (de rechten en plichten van cliënten en zorgaanbieders).
· Veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (Modernisering AWBZ).
· Vraaggestuurde bekostiging (het nieuwe boekhoudsysteem in de gehandicaptenzorg).
· Onderhandelen met de zorgaanbieder over de zorg die geleverd wordt/moet worden.
· Vraagsturing ( de vraag van de cliënt bepaalt de zorg, niet het aanbod).

Bereikbaarheid van de helpdesk:
Dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 uur-13.00 uur op telefoonnummer 030-2363711 of via e-mail: helpdesk@kiezendoejezelf.nl

De helpdesk Kiezen doe je zelf! is een onderdeel van het voorlichtingsproject Kiezen doe je zelf!, een gezamenlijk project van de Federatie van Ouderverenigingen, de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en Vereniging Somma (vereniging van Sociaal Pedagogische Diensten)
Naast de helpdesk ontwikkeld het projectteam informatiemateriaal, geeft nieuwsbrieven uit en organiseert voorlichtingsbijeenkomsten.