Gemeente Bergen op Zoom


Akkoord verplaatsing Nedalco stap dichterbij

Vandaag dinsdag hebben de gemeente Bergen op Zoom en Koninklijke Nedalco B.V. een overeenkomst ondertekend waarin de financiële kaders voor de bedrijfsverplaatsing van Koninklijke Nedalco B.V. zijn vastgelegd. In de overeenkomst is ook het verdere tijdspad vastgelegd waarbinnen Koninklijke Nedalco B.V. en de gemeente denken de bedrijfsverplaatsing te kunnen realiseren.

Schadeloosstelling 77,1 mln
Er is een principe-akkoord bereikt over een door de gemeente aan Koninklijke Nedalco B.V. te betalen schadeloosstelling van 77,1 mln. De komende tijd zal de gemeente verder onderzoeken of dit bedrag ook daadwerkelijk beschikbaar kan worden gemaakt. De gemeente levert hier zelf een bijdrage aan, maar zal ook andere overheden en private partijen erbij betrekken om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Wanneer dit bedrag beschikbaar is, zullen partijen een finaal besluit nemen over de verplaatsing zelf. Vanaf dat moment zal de realisatie van de feitelijke verplaatsing een periode van ca. 5 jaar in beslag nemen. Wat betreft de nieuwe locatie wordt in de overeenkomst gesproken over een mogelijke verplaatsing naar Noordland.
Door de directie van Koninklijke Nedalco B.V. is aangegeven dat het niet uitgesloten is dat om bedrijfseconomische redenen en de toekomst van het bedrijf gekozen zal worden voor vestiging elders. De nieuwe locatie dient goede mogelijkheden te bieden om te kunnen inspelen op relevante ontwikkelingen zowel nationaal als internationaal die voor de toekomst van Koninklijke Nedalco B.V. van belang zijn.

Herontwikkeling Geertruidapolder
Een nieuwe vestigingsplaats voor Koninklijke Nedalco B.V. maakt het mogelijk voor de gemeente Bergen op Zoom om het huidige Nedalcoterrein bij de herontwikkeling van de Geertruidapolder te betrekken. Het Geertruidapolder-project past in de ambitie van Bergen op Zoom om het water weer terug te brengen naar de stad en het bestaande stedelijke gebied beter te benutten. Met de verplaatsing van Koninklijke Nedalco B.V. ontstaat een herstructureringsgebied van circa 85 hectare, waarop onder andere zo'n 2100 tot 2500 woningen met hoge kwaliteit gebouwd kunnen worden. De integrale ontwikkeling van de Geertruidapolder als woongebied en van Noordland als modern, goed bereikbaar, bedrijventerrein is van belang voor de hele regio.

Betere ontwikkelingskansen Nedalco
Koninklijke Nedalco B.V. krijgt met een verplaatsing betere ontwikkelingskansen. Koninklijke Nedalco B.V. is sinds 1899 gevestigd tussen de Geertruidapolder en de binnenstad. Het bedrijf vormt een wezenlijk onderdeel in de keten van de nationale agro-industrie en behoort tot de oudste industrieën van Bergen op Zoom. De afgelopen jaren is het bedrijf sterk ontwikkeld en gemoderniseerd. Op dit moment werken er ongeveer 95 medewerkers. Volgens de milieuvergunning mag vanuit deze vestiging per jaar 1,1 miljoen hectoliter alcohol (96%) worden geleverd. Dit komt overeen met een groei van ongeveer 30%. Het is een belangrijk exporterend bedrijf dat ook bezig is met de ontwikkeling van bio-ethanol.