Dienstenbond CNV

EDS: wachten op overeenkomst ABN Amro
29-10-2002

Op de dag na de storm die op 27 oktober over Nederland raasde, hebben we in wat rustiger sferen de lopende zaken bij EDS besproken. ABN Amro vormde, samen met de cao van EDS de hoofdmoot. Verder kwamen nog wat andere onderwerpen aan bod, zoals de pensioenregeling en Real Estate.

ABN Amro
De overeenkomst tussen ABN Amro en EDS over de overgang van de IT-afdeling naar EDS is nog niet getekend. Dit betekent dat alle betrokken medewerkers (618 vaste medewerkers en 600 contracters) nog in onzekerheid verkeren. Want wat gaat er gebeuren, per wanneer en wat voor consequenties heeft deze overgang voor de arbeidsvoorwaarden? Op dit moment communiceert De Bank nog weinig met de betrokken medewerkers. Er leeft een bepaald beeld van EDS en dat is niet echt positief. Verder zijn medewerkers bang dat er niet onderhandeld wordt over een sociaal plan waarin de overgang naar EDS goed wordt afgehecht. Het wordt tijd dat De Bank, samen met EDS en vakbonden komt tot goede afspraken.

De betrokken vakbonden bij ABN Amro hebben op 31 oktober een tweede gesprek met de directie van De Bank over outsourcing/uitbesteding in het algemeen. Er wordt gewerkt aan een convenant waarin staat hoe ABN Amro in de toekomst om wil/zal gaan met uitbestedingstrajecten. EDS is hiervan het eerste voorbeeld.

Het lijkt erop dat de verschillende arbeidsvoorwaarden vergeleken gaan worden (wat zijn de verschillen?) en dat daarna het verschil wordt afgekocht. Dat lijkt me een goede oplossing. Want het overgaan naar een andere werkgever terwijl je blijft vallen onder de cao van je oude werkgever werkt in de praktijk niet. Zo kom je immers nooit los van De Bank.

Als de deal doorgaat, gaan de medewerkers waarschijnlijk per 1 januari 2003 over. Voor deze datum wil EDS met alle betrokken medewerkers een gesprek over arbeidsvoorwaarden, functie, werkzaamheden, salaris en een verhaal over wat EDS precies is.
Per 1 januari 2003 is er ook een nieuwe cao voor EDS. Misschien is het mogelijk om voor deze datum alle verschillen in kaart te hebben gebracht? Duidelijk is dat de cao van ABN Amro nog loopt tot 1 juni 2003. Tot 1 augustus 2003 hebben de Bankmedewerkers salarisverhoging gehad. Voor de periode daarna moet nog iets afgesproken worden tussen EDS en de bonden.

De medewerkers van De Bank hechten aan de huidige 36-urige werkweek (4 x 9 uur), kinderopvang, en een inzichtelijke salarissystematiek met een open en voor iedereen toegankelijk loongebouw. Verder is het van belang dat er snel duidelijkheid komt.

Real Estate en Fortis
De uitbesteding van de betrokken EDS Real Estate-medewerkers naar Dalkia per 1 november 2002 is rond. De afwikkeling is goed gegaan. De onderhandelingen bij Fortis over de overgang van 14 medewerkers naar EDS loopt nog. Er wordt gewerkt aan de inventarisatie en de vergelijking van de arbeidsvoorwaarden.

Pensioenen
Het EDS Pensioen Fonds (EPF) heeft te kampen met behoorlijke kostenstijgingen. De dekkingsgraad zit onder de 100% en dat betekent dat het fonds een rekening bij EDS zal neerleggen. Het ziet ernaar uit dat de medewerkers per 1 januari 2003 geconfronteerd worden met een premieverhoging van 0,4% (van 1,7%-2,1%). EDS neemt de resterende kosten voor zijn rekening.

Ook het Spoorweg Pensioenfonds (SPF) ontkomt niet aan de malaise. Dit fonds wil per 1 januari 2003 voor alle bedrijven die zijn aangesloten een premieverhoging van 2,5% doorvoeren. EDS heeft hier ook mee te maken omdat CVI onder dit fonds valt. De bestaande pensioenregeling is premievrij, maar het lijkt erop dat ook hier de medewerkers te maken krijgen met een eigen bijdrage van 0,4%.
Vanzelfsprekend komen we hier nog op terug, omdat deze kosten verrekend zullen worden met de loonruimte tijdens de onderhandelingen voor de nieuwe cao van EDS.

Cao
We hebben de nieuwe teksten doorgelopen. We zijn al een behoorlijk eind op weg, maar er liggen nog wel wat lastige punten. Het gaat dan om 6 onderwerpen:

* Het aantal standaard vakantiedagen bedraagt 22 en EDS wil dat terugbrengen naar 21 in ruil voor aanpassingen op het gebied van Arbeid en Zorg (calamiteitenverlof, zorgverlof etc.).
* Het keuzesysteem willen wij uitbreiden door medewerkers de gelegenheid te geven om meer dagen te kopen. Nu is dat beperkt tot 4 dagen.

* De salarissystematiek met de bijbehorende matrix moet nog worden besproken en ingevuld. Hier gaat het om de vaststelling van de stijging van de salarissen.

* EDS wil de mogelijkheid houden om medewerkers te belonen onder Base Entry (aanvangssalaris) in die gevallen waarin er sprake is van promotie of juniorfuncties.

* De vergoeding voor standby-diensten moet worden verhoogd. EDS wil deze regeling nu pro rato aanpassen, dus per uur gaan betalen.
* EDS wil de medewerkers die nu een NS-jaarkaart hebben (oud CVIers) deze laten houden. Wel stelt EDS hen voor de keuze indien zij zowel een kaart als een lease-auto hebben. Het is één van de twee; of de kaart houden of de lease-auto.

U begrijpt dat wij er nog niet uit zijn. We onderhandelen verder op woensdag 20 november a.s. Leden krijgen daarvan vanzelf bericht. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft, kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf.

Tot slot
Nieuwe vakbondsleden zijn van harte welkom. Er speelt genoeg in de IT-sector en bij EDS. Alle reden om lid te worden. Via 'lid worden' in de menubalk kunt u zich direct aanmelden.