Provincie Utrecht

Persbericht

Nieuw regionaal centrum voor Utrechtse starters

29-10-2002
Onder de naam CUBE wordt in januari 2003 het Centrum Utrecht Bedrijven Expertise operationeel. Dit bedrijfsverzamelgebouw van de Hogeschool van Utrecht biedt onderdak aan circa 80 technostarters: kennisintensieve bedrijven die zich voor het eerst op de markt wagen. Om het CUBE uit de startblokken te helpen, willen GS de komende drie jaar 500.000 beschikbaar stellen.

Het initiatief voor dit nieuwe bedrijvencentrum komt van de Hogeschool van Utrecht. Het CUBE wordt een faciliteit waar startende ondernemers la carte kunnen kiezen uit diverse vormen van ondersteuning. Dit varieert van technische hulp bij het ontwikkelen van producten tot persoonlijke coaching of begeleiding bij het schrijven van een businessplan. Het centrum is niet alleen bedoeld voor studenten van de Hogeschool van Utrecht die een eigen bedrijf willen beginnen, maar voor technostarters uit de gehele provincie. De jonge ondernemers worden in contact gebracht met externe adviseurs die tegen een gereduceerd tarief diensten leveren. Het centrum biedt verder een ingang tot kennisinstellingen als de Hogeschool van Utrecht en de Universiteit en intermediaire organisaties als de Kamers van Koophandel en Syntens.

De realisatie van CUBE wordt ondersteund door Unité, een innovatiebureau waarin de provincie Utrecht sinds 2001 met alle betrokken partijen samenwerkt aan het verbeteren van de kennisoverdracht tussen Utrechtse instellingen en het bedrijfsleven. Een financiële bijdrage wordt verder nog verwacht van de gemeente Utrecht. Hoofdfinancier is het ministerie van Economische Zaken met een mogelijke bijdrage van 3,8 miljoen. Eind dit jaar zal duidelijk zijn hoe het ministerie over dit project oordeelt. GS hopen nadrukkelijk dat het rijk dit bijzondere initiatief zal honoreren en dat daarmee een stevig fundament wordt gelegd onder het project. De totale aanloopkosten bedragen 8,5 miljoen. Het CUBE wordt gevestigd in Oudenoord te Utrecht, waar ook de Hogeschool van Utrecht is.

Steun vrouwelijke ondernemers
Vrouwelijke ondernemers in de provincie verdienen een extra steun in de rug, vinden GS. Reden voor het college om in samenwerking met Entre Femmes - netwerk voor vrouwelijke ondernemers - een experiment te beginnen. Bedoeling is om service te bieden voor circa 250 vrouwen die een eigen bedrijf hebben, waarbij door middel van trainingen en persoonlijke coaching de economische zelfstandigheid wordt vergroot en zich meer startende ondernemers uit deze doelgroep aandienen. Voor de ontwikkeling van deze diensten in het eerste aanloopjaar willen GS ruim 48.000,- beschikbaar stellen. Entre Femmes klopt eveneens bij o.a. de gemeente Utrecht en de Kamer van Koophandel Utrecht aan voor financiële steun.

Bovenstaande projecten worden mogelijk gemaakt door het fonds Economische en Toeristische Ontwikkeling (ETO) van de provincie. Met dit krediet wordt o.a. geïnvesteerd in de Utrechtse bedrijventerreinen, stimulering van kennisintensieve bedrijfssectoren en nieuwe arbeidsplaatsen in de regio. De statencommissie Cultuur en Economie adviseert op 25 november over de GS-voorstellen.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030-258 31 96 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl