Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie utrecht stelt natuurgebiedsplan voor utrechtse heuvelrug vast

29-10-2002
De provincie Utrecht heeft op 29 oktober 2002 het natuurgebiedsplan vastgesteld voor de regio Utrechtse Heuvelrug. Natuurgebiedsplannen vormen een belangrijke bouwsteen voor de realisering van het netwerk van natuurgebieden dat de overheid in Nederland wil ontwikkelen, de zogenaamde Ecologische Hoofdstructuur. Het natuurgebiedsplan Utrechtse Heuvelrug biedt door middel van subsidiëring mogelijkheden voor het ontwikkelen, omvormen en beheren van natuurgebieden.

In het natuurgebiedsplan is de begrenzing aangegeven van nieuwe en bestaande natuurgebieden en van ecologische verbindingszones. Tevens wordt per natuurgebied aangegeven welke natuurdoelen er gelden en om hoeveel hectaren het gaat. Op de bijgevoegde kaart zijn de begrensde natuurgebieden en verbindingszones onderscheiden. Het betreft 18.000 hectare bestaande natuur, 671 hectare nieuwe natuur en 5 hectare nieuwe natuur binnen ecologische verbindingszones. Met de begrenzing en het aangeven van natuurdoelen biedt het natuurgebiedsplan op basis van de Subsidieregeling Natuurbeheer 2000 subsidiemogelijkheden voor beheer, inrichting en functieverandering. Deze regeling is zowel beschikbaar voor particulieren als voor natuurbeschermingsorganisaties zoals Natuurmonumenten en Het Utrechts landschap. De regeling geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld landbouwgrond om te zetten in natuurgebied. De waardevermindering door de functieverandering van de grond wordt vergoed.

Utrechtse Heuvelrug
Het gebied de Utrechtse Heuvelrug vormt één van de grootste natuurkerngebieden van Nederland. Daarom is het des te belangrijker om de (aanwezige) natuurwaarden te behouden, te verbeteren en verder te ontwikkelen zodat er sprake is van een sterke ecologische samenhang. Hierbij kan gedacht worden aan grote eenheden natuurlijk bos, grote kerngebieden van heide, goed ontwikkelde soortenrijke akkers en graslanden en een variatie van allerlei soorten planten en dieren. Om dit te realiseren moeten ook een aantal fysieke barrières, zoals auto(snel)wegen, spoorlijnen en dichte bebouwingscomplexen opgeheven worden. Dit kan bijvoorbeeld door het aanleggen van ecoducten en faunapassages.
De Utrechtse Heuvelrug valt binnen de gemeenten Amersfoort, Amerongen, Baarn, De Bilt, Driebergen-Rijsenburg, Doorn, Leersum, Leusden, Maarn, Rhenen, Soest, Woudenberg en Zeist.

Inspraak
Het ontwerpplan heeft gedurende 4 weken (februari 2002) ter inzage gelegen op alle gemeentehuizen in de streek en op het provinciehuis. Belanghebbenden hadden in die periode de gelegenheid om hun bedenkingen in te dienen bij gedeputeerde staten van Utrecht. In totaal zijn er 34 bedenkingen bij ons binnengekomen. Gezien de omvang en de complexiteit van het plan is dit een relatief klein aantal. De bedenkingen hadden daarbij voornamelijk betrekking op het instrumentarium in relatie tot het behalen van de ecologische doelen op de Heuvelrug, de vermeende planologische schaduwwerking, aanvragen voor begrenzing en gebiedsspecifieke problematiek. De bedenkingen zijn van commentaar voorzien in een Inspraakverslag en hebben geleid tot een aantal aanpassingen van het ontwerp zowel in tekst als op kaartbeeld.

Voor informatie over het natuurgebiedsplan Utrechtse Heuvelrug: provincie Utrecht, Linde Kuijf tel. 030-2582409

Meer informatie: Adelei van der Velden, telefoon 030-258 33 25 of Adelei.van.der.Velden@Provincie-Utrecht.nl