Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie neemt handhaving Ecocomposteerbedrijf Achterberg serieus

29-10-2002
De provincie Utrecht neemt de verlening van een nieuwe milieuvergunning en handhaving van de bestaande vergunning aan Ecocomposteerbedrijf in Achterberg heel serieus. De afgelopen jaren is het bedrijf veelvuldig bezocht door de provinciale milieuinspecteurs, zowel aangekondigd als onverwacht.

Dat schrijven gedeputeerde staten in een notitie aan de provinciale statencommissie Water en Milieu. In haar vergadering van 10 oktober heeft de commissie zich uitvoerig laten informeren over de stand van zaken op en rond het groencomposteringsbedrijf in de gemeente Rhenen. Daarbij is onder meer gesproken over de overlast die het bedrijf voor de omgeving veroorzaakt en over de vraag of er een relatie bestaat tussen de bedrijfsactiviteiten en de gezondheidsklachten van omwonenden. Ook de vermoedens van de buurt dat het bedrijf zich niet houdt aan de milieuvergunning kwamen aan de orde. Omdat milieugedeputeerde Rombouts vanwege tijdgebrek in de vergadering niet kon ingaan op alle vragen en opmerkingen sturen GS de commissie nu een notitie om nadere informatie te verschaffen. Ze schrijven dat de provincie haar taken op het gebied van vergunningverlening en handhaving zeer zorgvuldig uitvoert. Zo is er uitvoerig onderzoek gedaan naar klachten van omwonenden over stankoverlast en over de aan- en afvoer van materiaal die in strijd met de regels zou zijn.

Rombouts ontkent dat de provincie te weinig rekening heeft gehouden met de problemen rond het bedrijf en de belangen van de omwonenden. "We hebben alles wat redelijkerwijs mogelijk is gedaan om de klachten en vermoedens uit de buurt over overtreding van de vergunningeisen na te trekken. We zijn daarbij veel verder gegaan dan bij enig ander bedrijf in onze provincie", verklaart hij. "In tegenstelling tot wat sommigen willen doen geloven hebben we wel degelijk klachten over illegale aanvoer of afvoer van materiaal gecontroleerd. Ondanks al onze inspanningen en die van gemeente en politie hebben we slechts in een enkel geval kunnen aantonen dat Ecocompostering in strijd met de regels heeft gehandeld. Het bedrijf had uitgecomposteerd materiaal, dat nog niet gezeefd en bemonsterd was afgevoerd. Dat is tegen de regels. Hiervoor heeft het bedrijf een proces verbaal en een bestuurlijke waarschuwing gekregen."

Gezondheidsklachten
GS constateren dat ze vanaf het begin aandacht hebben gehad voor de situatie rond het bedrijf. Naar aanleiding van herhaalde gezondheidsklachten heeft het ministerie van VROM aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gevraagd of er een verband te leggen is tussen de gezondheidsklachten van enkele omwonenden en het bedrijf. Volgens wetenschappers kan niet vastgesteld worden dat de klachten het gevolg zijn van blootstelling aan biologische stoffen of zware metalen in het groenafval. Binnenkort zullen gedeputeerde staten een definitief besluit nemen over een nieuwe milieuvergunning, die uitbreiding van het bedrijf mogelijk moet maken. Nu alle betrokkenen gelegenheid hebben gehad om te reageren op de ontwerpvergunning worden de inspraakreacties verwerkt. Voordat het tot een besluit komt wil de provincie van de gemeente Rhenen weten of die bereid is mee te werken aan de bouwvergunning en de wijziging van het bestemmingsplan die nodig is voor de voorgenomen uitbreiding van Ecocompostering. GS zullen naar verwachting eind november beslissen of ze de gevraagde milieuvergunning gaan verlenen. Bij hun besluit zullen ze de binnengekomen reacties van omwonenden en de opmerkingen van de commissie Water en Milieu betrekken.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon 030-258 21 92 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl