Nieuwsbericht

dinsdag 29 oktober 2002, 16.00 uur

REGIONAAL

Pseudo verkopers van groene stroom
Alkmaar, dinsdag 29 oktober 2002.
In de afgelopen dagen wordt de politie geconfronteerd met klachten over pseudo verkopers van groene stroom. Bewoners van de regio worden gebeld door onbekende personen die zich uitgeven voor medewerkers van het Nuon. Zij vragen of men geïnteresseerd is in zogenaamde groene stroom. Volgens de 'verkopers' kunnen zij die stroom aanbieden met een korting van 10%. Wanneer er belangstelling wordt getoond dan willen de bellers graag even het rekeningnummer hebben van de toekomstige klant. Een vreemde wijze van werken.
Het Nuon laat weten dat zij niet werken met telefonische verkopers van groene stroom. Wees dus op uw hoede als u wordt geconfronteerd met dergelijke telefoontjes. Bent u geïnteresseerd in groene stroom neem dan zelf contact op met het Nuon.

NOORD-KENNEMERLAND

Man en vrouw gewond na ongeval
Bergen, maandag 28 oktober 2002.
Maandagavond vond een ongeval plaats op de Kolonel Sneepweg. De bestuurder van een personenauto, een 78-jarige man uit Bergen, reed over genoemde weg en raakte door tot nu toe onbekende oorzaak van de weg en kwam in een naast de weg gelegen sloot tot stilstand. Hierbij raakte de bestuurder en een bij hem in de auto zittende passagier, een 67-jarige vrouw uit Bergen gewond. Beiden zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis en daar opgenomen.

Bewoner betrapt inbrekers
Alkmaar, maandag 28 oktober 2002.
Maandagavond ontdekte de bewoner van een huis aan de Kanaaldijk, toen hij thuis, twee onbekende mannen in zijn woning. Toen zij zich ontdekt voelden verdwenen de twee. Men was in het huis gekomen door het vernielen van een raam. Vanuit de woning werden onder anderen een fiets, sieraden, cd's en een boormachine weggenomen. Door een goed signalement en een oplettende scannerluisteraar kon een van de verdachten, 21-jarige man uit Heerhugowaard, worden aangehouden in de Rekerhout. Hij droeg een tas bij zich waarin een aantal van de gestolen goederen werden aangetroffen. De man is voor onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Het onderzoek naar de andere dader bleef vooralsnog zonder resultaat.

Man overleden tengevolge van ongeval.
Heerhugowaard, dinsdag 29 oktober 2002.
In de nacht van maandag op dinsdag vond een eenzijdig ongeval plaats op de Krusemanlaan waarbij een 36-jarige man uit Spanbroek om het leven kwam. De man bestuurde een personenauto en reed over de Krusemanlaan, komende uit de richting van Obdam. Door tot nu toe onbekende oorzaak verloor de man de macht over het stuur en raakte van de weg. Vervolgens kwam hij tegen een boom tot stilstand. De bestuurder raakte hierbij zo zwaar gewond dat hij ter plaatse is overleden.

Verkeerscontrole
Castricum, dinsdag 29 oktober 2002.
Dinsdagmorgen werd een verkeerscontrole gehouden op de Oranjelaan. Tijdens deze controle werden 30 autobestuurders bekeurd omdat zij geen autogordel droegen. Drie bromfietsers kregen een bekeuring. Twee omdat zij geen helm droegen en één omdat op de bromfiets geen gele plaat aanwezig was.

Vrouw van telefoon beroofd.
Castricum, maandag 28 oktober 2002.
Maandagmiddag omstreeks 15.15 uur werd een 18-jarige vrouw beroofd van haar mobiele telefoon. Het slachtoffer liep over de Stationsweg en telefoneerde met een familielid. Op een gegeven stopte een bromfietser bij haar en vroeg af hij iets mocht vragen. Toen de vrouw daarop wilde reageren griste hij de telefoon uit haar hand en verdween op zijn brommer. De verdachte is een blanke jongen van tussen de 17 en 20 jaar. Hij droeg een donkere jas en een donker gekleurde spijkerbroek. De jongen verplaatste zich op een zwarte scooter.

NOORDKOP

Diefstal auto
Wieringerwerf, maandag 28 oktober 2002.
In de nacht van maandag op dinsdag omstreeks 01.15 uur werd een personenauto gestolen vanaf het erf van een woning aan de Zeis. De bewoner werd wakker van een startende motor en herkende direct dat het de motor was van zijn auto. Toen hij uit het raam keek zag hij twee mannen in de auto stappen en wegrijden. Later in de nacht werd de auto samen met de twee mannen aangetroffen door de politie in Zaanstad. De twee inzittenden, mannen 22 en 26 jaar en afkomstig uit Zaanstad zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Man steelt emmer met geld
Schagen, maandag 28 oktober 2002.
Maandagmiddag werd een 20-jarige jongen uit Schagen aangehouden in het Makado Centrum. De man had kort daarvoor geld gestolen in een snackbar in het genoemde centrum. Een medewerker van de snackbar was bezig om de kassa bij te vullen toen de verdachte in de snackbar kwam. In een onbewaakt ogenblik griste hij een emmertje met kleingeld weg vanachter de toonbank. Vervolgens rende hij weg. De medewerker van de snackbar zette de achtervolging in en wist de man aan te houden. De verdachte werd vervolgens overgedragen aan de politie. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Man gewond na aanrijding
Anna Paulowna, dinsdag 29 oktober 2002.
Dinsdagmorgen, omstreeks 10.50 uur vond een aanrijding plaats op de kruising van de Rijksweg N99 met de Lelyweg. Ter plaatsen is, in verband met wegwerkzaamheden, een tijdelijke verkeerslichtinstallatie geplaatst. De bestuurder van een personenauto, een 60-jarige inwoner van Anna Paulowna, reed over de Rijksweg en had te laat in de gaten dat een aantal auto's stil stonden bij deze verkeerslichtinstallatie. Hierdoor botste hij tegen de voor hem stilstaande auto die vervolgens weer tegen een daarvoor stilstaande auto botste. Een inzittende van één van de stilstaande auto's, een 26-jarige vrouw uit Anna Paulowna, raakte hierbij gewond.

WESTFRIESLAND

Inbraak in woning
Andijk, maandag 28 oktober 2002. Op maandagmiddag werd tussen 12.00 en 16.30 uur ingebroken in een woning aan de Dijksweg te Andijk. De daders kwamen binnen door een deur van het pand te forceren. De gehele woning werd doorzocht. Hierbij werd een laptop en geld buit gemaakt. Wognum, maandag 28 oktober 2002.
Op maandag werd tussen 08.30 en 16.00 uur ingebroken in een boerderij aan de Nieuweweg te Wognum. . De daders kwamen binnen door een bovenlichtje aan de achterzijde van het pand. De gehele boerderij werd doorzocht. Voor zover bekend namen de dieven geld, camera's, een GSM en een zakhorloge mee.

Inbreker overlopen
Hoorn, maandag 28 oktober 2002.
Op maandagavond omstreeks 22.40 uur probeerde een 35-jarige man uit Hoorn in te breken in een woning aan de Westerdijk te Hoorn. De man was via een openstaand raampje de woning binnengeklommen. Hier opende hij een deur, die toegang gaf tot de badkamer. In de badkamer bevond zich de 50-jarige bewoonster van het pand. Toen de inbreker haar zag begon hij direct met een mes op haar in te steken. Hierbij liep de vrouw ernstige verwondingen op aan gezicht, hals en lichaam. Ook liep zij een snijwond aan een pols op, waarbij de pezen werden doorgesneden. Haar 21-jarige dochter, die haar te hulp schoot, werd vermoedelijk in het achterhoofd gestoken.
Doordat de vrouwen om hulp gilden, werden de 53-jarige man/vader en zijn 18-jarige zoon gewaarschuwd. Zij stormden van de bovenverdieping naar beneden. De man wist de inbreker te overmeesteren en naar de grond te werken. Hij liep hierbij een snijwond aan zijn hand op. De inbreker verzette zich hevig en beide mannen hadden moeite om hem in bedwang te houden. Toen twee gealarmeerde buurmannen de verdachte op de grond hielden, konden zijn handen worden vastgebonden in afwachting van de komst van ambulance en politie. De bewoonster (moeder) van het pand werd overgebracht naar het Medisch Centrum te Alkmaar. Hier werd zij aan haar verwondingen geopereerd. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau. Hij is inmiddels in verzekering gesteld. Het mes werd in beslag genomen.

Diefstal boot
Enkhuizen, maandag 28 oktober 2002.
In de nacht van zondag op maandag, tussen 21.00 en 07.45 uur, werd een boot ontvreemd vanaf de walkant van een sloot langs de Douwe Brouwerweg te Enkhuizen. Het betreft een blauwe polyester boot met een lengte van ongeveer 3,30 meter. De boot is van het merk Placon.

Eerste verbaal wegens vuurwerk
Medemblik, maandag 28 oktober 2002.
Op maandagavond werd een 21-jarige man uit Medemblik geverbaliseerd nadat hij een strijker had afgestoken op de Brakeweg in Medemblik. De man bleek een doos met 63 strijkers in zijn bezit te hebben. Deze werd in beslag genomen. De man had hiermee de primeur voor Westfriesland in de aanloop naar oud en nieuw. Ook dit jaar zal weer streng worden opgetreden tegen vroegtijdig afsteken van vuurwerk en het afsteken en voorhanden hebben van illegaal vuurwerk. Daarnaast gaat de politie bedrijven die vuurwerk mogen verkopen controleren op de wijze waarop vuurwerk wordt verkocht en wordt bewaard.

Aanrijding met letsel
Hoorn, dinsdag 29 oktober 2002.
Op dinsdagmorgen omstreeks 08.05 uur raakte een 50-jarige man uit Avenhorn ernstig gewond bij een aanrijding op de Berhouterweg te Hoorn. De man reed op de fiets over genoemde weg en haalde een groepje fietsers in. Juist op dat moment kwam er vanuit tegengestelde richting een vrachtauto aanrijden. Deze vrachtauto werd bestuurd door een 27-jarige man uit Wapenveld. Er ontstond een frontale aanrijding waarbij de fietser hoofdletsel opliep. Hij werd per ambulance overgebracht naar het Westfries Gasthuis te Hoorn. De komst van een gewaarschuwde traumaheli werd niet afgewacht.

Snelheidscontroles
Berkhout, Ursem, Wijdenes, dinsdag 29 oktober 2002. Op dinsdagmorgen werd op verschillende plaatsen in Berkhout, Ursem en Wijdenes snelheidscontroles gehouden. De controles vonden plaats op verkeersgevaarlijke plaatsen en op plaatsen waarover door de bevolking werd geklaagd over te hoge snelheden. In totaal kregen 15 bestuurders een bekeuring. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 84 km per uur op de Leet in Ursem. Ter plaatse is een snelheid van 50 km per uur toegestaan.