Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 29 oktober 2002

Agalev wil niet raken aan tabaksreclameverbod


De strijd van de tabakslobby tegen een wereldwijd toenemend verbod op reclame voor tabak blijft erin slagen de Formule 1 autosport voor haar kar te spannen.

Deze houding van de Formule-1 staat in scherp contrast met alle andere vormen van motorsporten, waar men zich wel houdt aan de nieuwe wetgeving.

Er is door het verbod op tabakssponsoring feitelijk geen enkele reden om de Grote Prijs van Francorchamps van de kalender te verwijderen. De Formule-1-autosport heeft steeds beweerd dat Spa één van de beste GP's organiseert. Dit kan ook in de toekomst gegarandeerd worden, zelfs zonder de tabakssponsoring. Maar in feite wil de Formule-1-lobby gewoon geen enkel beperking van buitenaf op de manier waarop het haar sport financiert.

Vergeten we niet dat vanaf 2006 het sponsoringsverbod voor heel Europa zal gelden. Meerdere GP werken al zonder tabakssponsoring. Waarom zou dit in België niet kunnen? Nogmaals een uitzondering vragen voor 2003, door de uitvoering van de wet een paar maand uit te stellen is geen duurzame oplossing. Zal men dan opnieuw in 2004 om een uitzondering vragen? Zullen in 2004 Ecclestone en Ferrari dan toch het sponsoringsverbod aanvaarden?

We begrijpen dat onze vrienden van Ecolo de komende uren en dagen onder grote druk zullen komen om hun moedig standpunt tegen tabakssponsoring af te zwakken ten gunste van de GP van Francorchamps (Ecolo was deze zomer de enige Franstalige partij die tegen de Francorchamps-wet stemde). Wij zullen alles in het werk stellen om hen te steunen om voet bij stuk te houden in deze zaak. Ecolo heeft alleszins al laten verstaan dat een eventueel uitstel met 1 jaar maximum van het verbod op tabakssponsoring voor haar gebonden is aan zeer strenge voorwaarden (bv. een engagement van de Internationale Automobielfederatie om wereldwijd tabakssponsoring te verbieden vanaf 2006). Agalev wenst in elk geval niet toe te geven aan dergelijke chantage vanuit één autosportfederatie, ook niet bij een nieuw wetsvoorstel tot uitstel van het verbod tot tabakssponsoring.

Frans Lozie, Fractievoorzitter Senaat
0477-374 394

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/