CMG


CMG voltooit met succes praktijkproef met 'mobile office'

Amstelveen, 29 oktober 2002 - De proef die CMG in maart dit jaar intern is gestart met een 'mobile office' op basis van een PDA (Pocket PC) en een GPRS-telefoon is met succes afgerond. Het proefproject heeft belangrijke gegevens opgeleverd over de haalbaarheid van dit soort mobiele oplossingen, niet alleen voor CMG zelf, maar ook voor klanten. Gebaseerd op de kennis en ervaring die de proef heeft opgeleverd, heeft CMG besloten om haar portfolio aan services met mobile office dienstverlening uit te breiden. CMG kan klanten daarbij van gedegen advies dienen.

De praktijkproef wijst uit dat een mobiel kantoor op basis van PDA en GPRS-telefoon voor consultants en management een efficiënte en rendabele oplossing kan zijn. Gebleken is ook dat het noodzakelijk is om met een standaardconfiguratie te werken teneinde de beheerkosten in de hand te houden, en dat er technische maatregelen nodig zijn op het gebied van synchronisatie, omdat GPRS in de praktijk niet 'always-on' is.

Tijdens het pilotproject werden de CMG-medewerkers uitgerust met op Microsoft Pocket PC 2002 gebaseerde PDA's en GPRS-telefoons. Via de mobiele telefoonverbinding konden gebruikers op ieder gewenst moment en vanaf iedere locatie e-mail uitwisselen, intranet- en internetinformatie opvragen en hun urenregistratie bijhouden. Het proefproject heeft zowel gegevens opgeleverd over de huidige technische mogelijkheden en onmogelijkheden, als over het concrete gebruik door de verschillende groepen CMG-werknemers. CMG is hierdoor in staat niet alleen een goede inschatting te maken van de technische haalbaarheid, maar ook van de rendabiliteit van een 'mobile office'.

Gebruik in de praktijk
Gaandeweg de proef bleken vooral de betrokken CMG-managers hun mobile office te gaan gebruiken in 'verloren tijd' (pauzes, wachttijd voorafgaand aan een vergadering) en tijdens bezoeken aan klanten, met als uitkomst een duidelijke verbetering van hun efficiency en productiviteit. Belangrijk is ook de vaststelling dat een PDA plus GPRS-telefoon geen vervanger is voor een laptop. Voor toepassingen zoals regulier surfen en mailverkeer met attachments via Internet is GPRS nu nog te traag.

Nog geen echte standaarden
CMG heeft tijdens de proef een aantal belangrijke knelpunten gedetecteerd, waarmee rekening moet worden gehouden om tot een succesvolle implementatie te komen. Hoewel de door CMG gebruikte componenten al lang op de markt zijn, kan de koppeling ervan problematisch zijn. Vanwege leverancierspecifieke verschillen is bijvoorbeeld Bluetooth op dit moment nog geen echte standaard. Verder vereiste een tijdens de proefperiode verschenen update voor Microsoft's Pocket PC extra programmeerwerk en bleek het batterijgebruik van de PDA een tegenvaller. De gebruikte apparaten kunnen niet werkelijk worden uitgezet en als de batterij leeg is, gaat het apparaat terug naar de fabrieksinstellingen, hetgeen betekent dat specifieke applicaties opnieuw moeten worden geïnstalleerd. CMG meent echter dat de beheerkosten van PDA's minder hoog hoeven te zijn dan bijvoorbeeld marktonderzoeker Gartner signaleert.

Beveiliging
Een speciaal aandachtspunt vormde de beveiliging. Met name het e-mailverkeer kan bedrijfskritische gegevens bevatten. De beveiliging betreft verschillende onderdelen: de PDA zelf, het mobiele verkeer met het GPRS-station, het netwerk van de mobiele operator en de toegang tot het bedrijfsnetwerk. Tijdens de proef kon CMG de beveiliging toereikend inrichten, maar concludeerde dat wat betreft de PDA standaard verbeteringen wenselijk zijn. Verder bleek het gebruik van een Virtual Private Network (VPN) veel overhead met zich mee te brengen (20 tot 30 procent meer dataverkeer) en dat de huidige processors van de PDA niet snel genoeg zijn om een VPN goed te ondersteunen. Belangrijk is ook het opstellen van goede procedures, bijvoorbeeld bij verlies of diefstal.

Bij het proefproject heeft CMG gebruik kunnen maken van de expertise en ervaring die het bedrijf heeft op gebieden als mobiele communicatie, beveiliging en systeemontwikkeling. Deze expertise biedt CMG ook aan organisaties die een 'mobile office'-oplossing overwegen voor hun medewerkers. Zelf overweegt CMG als volgende stap een standaard pakket van mobile office diensten samen te stellen. Werknemers kunnen op grond van het bij hun functie behorende gebruiksprofiel, hiervoor in aanmerking komen.

CMG
CMG plc, een wereldwijd opererende ICT-groep (Informatie- en CommunicatieTechnologie), is een toonaangevende leverancier van oplossingen voor Mobile Business, Advanced Security, Business Process Outsourcing en Advanced Payroll. CMG bevindt zich in het hart van de bedrijfskritische activiteiten van haar klanten en combineert daarbij branchekennis en technische expertise met praktijkgerichte innovatie. CMG streeft naar de hoogste kwaliteit in dienstverlening. Dit komt tot uiting in een compleet service aanbod, uiteenlopend van managementadviezen, systeemontwikkeling en systeemintegratie tot extern beheer van specifieke bedrijfsprocessen. CMG is tevens een wereldwijde marktleider op het gebied van draadloos berichtenverkeer en mobiele Internetverbindingen.

CMG is opgericht in 1964, heeft meer dan 13.000 werknemers en ondersteunt klanten in meer dan 20 landen over de gehele wereld. CMG plc is genoteerd aan de beurzen van Londen en Amsterdam. Meer informatie is te vinden op www.cmg.com.



CMG