Gemeente Den Haag

2002-10-29: Herinrichting Koningin Sophiepark en omgeving


---

Het college van Burgemeester en Wethouders is op 29 oktober akkoord gegaan met het voorstel om het Koningin Sophiepark, gelegen in het westelijke deel van Bezuidenhout-Midden, opnieuw in te richten. Hierbij wordt de locatie van de voormalige van Heemskerckschool, waar tot januari 2006 de bouwketen van het bouwproject Prinsenhof staat, bij het park betrokken. Het park wordt gefaseerd opgeknapt, waarbij het bestaande trapveldje aan de Amalia van Solmsstraat een plek in het nieuwe park krijgt. De eerste fase van de herinrichting vindt eind 2003 plaats en de tweede fase begin 2006, als de keten zijn weggehaald. Op de plek van het trapveldje worden medio 2006 zes woningen gebouwd.

De herontwikkeling van de locatie komt voort uit een verzoek van de Stichting Bezuidenhout-Midden aan de gemeenteraad uit december 1998. De stichting vroeg, om voor een zevental bijzondere locaties in de wijk, een wijziging van het bestemmingsplan voor te bereiden. Het ging daarbij alleen om oorspronkelijke schoolgebouwen. In januari 1999 is hiervoor, vanuit de door de gemeente ingestelde Overleggroep Beatrixkwartier, de werkgroep scholenstrook Bezuidenhout-Midden ingesteld. De werkgroep bestaat uit wijkvertegenwoordigers en gemeente-ambtenaren. Na overleg heeft de werkgroep drie ontwikkelingslocaties voorgesteld. Naast de locatie van de voormalige van Heemskerckschool aan de Koningin Sophiestraat 17-19/Carolina van Nassaustraat 26, komt ook de locatie van der Parrastraat 5-7 voor herontwikkeling in aanmerking. De locatie Amalia van Solmsstraat 70 is reeds in ontwikkeling, begin oktober wordt gestart met de bouw van 25 nieuwbouwwoningen.

De voormalige van Heemskerckschool is begin dit jaar gesloopt. Tot januari 2006 wordt het kavel gebruikt als ketenpark voor het naastgelegen bouwproject Prinsenhof. Het is niet wenselijk op het kavel woningen te bouwen, vanwege het slechte woonmilieu qua licht en bezonning. Daarom is besloten, zodra de keten zijn verwijderd, de locatie te betrekken bij de herontwikkeling van het Koningin Sophiepark. Hierdoor wordt het bestaande park groter. Voor het gehele park wordt een herontwikkelingsplan gemaakt, dat naar verwachting medio 2003 gereed zal zijn. Vervolgens wordt het park gefaseerd aangelegd: de eerste fase eind 2003 en de tweede fase begin 2006, als de keten zijn weggehaald.

Voor de herinrichting van het park wordt, in overleg met de gemeente Den Haag, ontwerpers en de bewoners, een plan opgesteld. Naar verwachting is dit plan medio 2003 gereed.

Naast een herinrichting van het park is ook het bestaande trapveldje aan de Amalia van Solmsstraat in het project meegenomen. Het trapveldje wordt verplaatst naar het nieuwe park, dat hierdoor een integraal karakter krijgt. Op het bestaande trapveldje worden zes eengezinswoningen gebouwd, zodat de bestaande straatwand aan de Amalia van Solmsstraat stedenbouwkundig kan worden afgemaakt. De bouw van de woningen is medio 2006 voorzien, dus pas als het trapveldje een nieuwe plek in het park heeft gekregen.

last update: 29-10-2002 15:40:07 ;pag.: 16552; auteur: 616;cat.: