Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers

CENTRAAL ORGAAN OPVANG ASIEL

COA stopt met vestiging tijdelijk AZC Opmeer

COA stopt met vestiging tijdelijk asielzoekerscentrum Opmeer

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) stopt met de voorbereidingen voor de vestiging van een tijdelijk asielzoekerscentrum in de gemeente Opmeer. Het COA heeft deze beslissing genomen, omdat uit archeologisch onderzoek blijkt dat spoedige realisatie van het AZC op de beoogde locatie niet meer mogelijk zal zijn. Een aanzienlijk deel van het terrein zal aan een verder archeologisch onderzoek moeten worden onderworpen. Het risico bestaat dat bij aanvullende vondsten een nog verdere vertraging zal optreden. Aangezien het COA gehouden is aan een einddatum van 1 september 2008, wordt de uiteindelijke gebruiksperiode van het tijdelijke centrum kort en onverantwoord duur.

De eerder ingenomen houding van het huidige gemeentebestuur om geen uitvoering te willen geven aan rechtsgeldige overeenkomsten vindt het COA zeer verwerpelijk, maar heeft geen rol gespeeld bij genoemde besluitvorming. Het COA benadrukt dat deze beslissing volledig geënt is op de vertragingen die het archeologisch onderzoek met zich meebrengt. De gemeente Opmeer is een geschikte locatie gegeven de wens van het COA om tot een optimale geografische spreiding van centra in Nederland te komen. In samenspraak met de provincie Noord-Holland wordt onderzocht of vestiging van een permanent centrum in de gemeente Opmeer mogelijk is.

Tussen de gemeente Opmeer en het COA was afgesproken te komen tot de vestiging van een tijdelijk asielzoekerscentrum met 400 opvangplaaten voor maximaal vijf jaar.


---
Noot voor de redactie (