Gemeente Leeuwarden

Congres 'Handhaving: van beleid tot en met uitvoering'

Graffiti in de stad Op initiatief van de gemeente Leeuwarden vindt op 28 november 2002 in Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden een congres plaats over het thema Handhaving. Het congres draagt de titel Handhaving: van beleid tot en met uitvoering. Via deze pagina vraag ik uw aandacht voor dit congres; ik hoop dat u de datum alvast in uw agenda wilt reserveren.

In 2001 heeft de gemeente Leeuwarden het Handhavingsprogramma Je maintiendrai vastgesteld. In het kader van de Stimuleringsregeling Handhaven op Niveau heeft het Ministerie van Justitie Leeuwarden voor dit programma gehonoreerd met een prijs. De gemeente Leeuwarden organiseert daarom nu dit congres als vervolgstap op het Handhavingsprogramma Je maintiendrai. Het congres is met name bedoeld voor (beleids)medewerkers en bestuurders van organisaties die direct of indirect te maken hebben met het thema Handhaving. Tijdens het congres zal niet alleen aandacht worden besteed aan de juridische en beleidsmatige aspecten, maar ook aan de handhavingspraktijk van alle dag.

Op het programma van het congres staat in ieder geval een plenair debat tussen de burgemeesters Mans van Enschede, Bulte van Edam/Volendam en De Boer van Leeuwarden. Verder wordt u uitgedaagd om in meerdere workshops uw eigen ervaringen, dilemmas en oplossingen uit te wisselen met collegas en vertegenwoordigers uit wetenschap en praktijk.

De brandweer in actie Door de recente dramatische gebeurtenissen in met name Enschede en Volendam ligt de nadruk in het overheidsoptreden meer op het thema Handhaving. Deze extra aandacht zal in de nabije toekomst alleen nog maar toenemen. Burgers stellen aan de overheid meer eisen als het gaat om veiligheid en leefbaarheid in hun woonomgeving. Er is een sterke maatschappelijke wens om tot strakkere handhaving van alle bestaande wet- en regelgeving te komen. In alle bestuurslagen wordt dit uitgangspunt niet alleen in woorden, maar gelukkig ook in daden omgezet. Handhaving is een thema dat in de nieuwe gemeentelijke collegeprogrammas nadrukkelijk is teruggekomen. Op rijksniveau is door het Ministerie van Justitie de Stimuleringsregeling Handhaven op Niveau opgezet en op het terrein van Milieu en Bouwregelgeving zijn nieuwe wetten in voorbereiding. Deze wetten zullen in de komende 2 jaar gerealiseerd worden.

De eerste stap hierin kan gezet worden door de titel van het Leeuwarder Handhavingsprogramma Je maintiendrai toe te passen; de overheid handhaaft de bestaande wet- en regelgeving en ziet toe op naleving van de vastgestelde wet- en regelgeving. Dit op diverse beleidsterreinen: bouwen en wonen, milieu, brandweer, openbare ruimte, ruimtelijke inrichting. De burger moet er van op aan kunnen dat de overheid deze regels strak handhaaft.

Mocht u meer informatie over het congres willen ontvangen, dan kunt u contact opnemen met dhr. Anne Schurer, telefoon (058) 233 80 35 of aschurer@leeuwarden.nl.

Ik hoop u allen op 28 november a.s. in Leeuwarden te mogen verwelkomen.

* Programma Congres Handhaving

Voor alle tijden, sprekers en workshops kunt u onderstaande documenten aanklikken. Het congres wordt gehouden in Stadsschouwburg De Harmonie, nummer 2 op bijgevoegde plattegrond.

Word_Congres Handhaving - Sprekers Plenair Word_Congres Handhaving - Workshops Word_Congres Handhaving - Inleiders Ochtend Word_Congres Handhaving - Inleiders Middag Kaartje locaties culturele accomodaties

Onderspreuk Stadskantoor