Gemeente Leeuwarden

Werkgroep Raad adviseert over Parkeergarage Oldehoofsterkerkhof

Een werkgroep uit de raad, bestaande uit vertegenwoordigers van PvdA, CDA, VVD en PAL/Groen Links, heeft advies uitgebracht over de Parkeergarage Oldehoofsterkerkhof. In haar advies heeft de werkgroep de kaders aangegeven voor een autovrij Oldehoofsterkerkhof, met een ondergrondse parkeergarage en de ontsluiting van die garage.

De belangrijkste kaders die de werkgroep aangeeft zijn de volgende:
* het Oldehoofsterkerkhof wordt ingericht als een autovrij plein;
* onder het Oldehoofsterkerkhof komt een ondergrondse parkeergarage van circa 500 plaatsen;

* de ontsluiting van de parkeergarage vindt plaats via de Groeneweg;
* die ontsluiting is tevens bruggenhoofd voor een ongelijkvloerse voetgangersverbinding tussen binnenstad en Prinsentuin.
* de bebouwing van het Heer Ivostraatje dient gelijktijdig met de bouw van de parkeergarage te geschieden;
* het Heer Ivostraatje zal bij voorkeur autoluw dienen te blijven;
* er dient een minirotonde te komen op de kruising Westerplantage / Nieuwestad; de parkeergarage is slechts in te rijden uit de richting van deze rotonde;

* er dient een minirotonde te komen ter hoogte van de Doelestraat; deze is met name bestemd voor het uitrijdende verkeer uit de parkeergarage;

* tunnelbakken in de Groeneweg zijn hierdoor overbodig;
* middelen voor inrichting van het plein met voetgangersverbinding naar de Prinsentuin komen beschikbaar door de bouw tegelijkertijd met de bebouwing langs het Heer Ivostraatje te laten plaatsvinden en door de lagere kosten doordat tunnels in de Groenweg overbodig zijn geworden.

De werkgroep wil aan het college van b. en w. opdracht verlenen om met inachtneming van kaders en middelen, binnen 3 maanden met een bijgesteld ontwerp en programma van eisen voor het Oldehoofsterkerkhof te komen.

De werkgroep Oldehoofsterkerkhof is ingesteld nadat op 24 juni jl. een meerderheid van de raad het collegevoorstel over het Oldehoofsterkerkhof had verworpen.